Ето го човека, който стреля по Фицо - писател е

Ето го човека, който стреля по Фицо - писател е
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.05.2024
  • Сподели:

Човекът, който се е опитал да убие словашкия министър-председател Роберт Фицо, е популярен писател и поет, който открито е декларирал омразата си към него в социалните мрежи, съобщиха местни медии. 

71-годишният писател и основател на литературен клуб „Дъга“, както и автор на няколко романа и поетични сборника Юрай Цинтула, е извършил покушението срещу премиера на Словакия, оповести полицията. Според публикации в словашки медии Цинтула е активист на либералната партия "Прогресивна Словакия". Той е стрелял е с легалното регистрираното си оръжие, съобщават медиите в Словакия. Мотивите му на този етап са неизвестни. Преди опита за убийство той е извикал на премиера: "Робо, ела тук" - и е открил огън.

Оръжието, с което е извършено престъплението, е законно притежавано. То е регистрирано през 2017 г.

Нападателят е бил член на левия литературен клуб „Дъга“ и е писал стихове. В миналото е работил като охранител в търговски център. Преди 8 години той обяви в интернет, че събира подписи за учредяване на политическа партия "Движение срещу насилието".

Според словашки медии Цинтула в последните месеци открито е изразявал омразата си към Фицо в социалните медии. През 2016 г. самият Цинтула оцелява при покушение, когато беше нападнат от пиян мъж в търговски център в град Левиция. Писателят е задържан и в момента се разпитва от полицията. Той не посочва ясни мотиви защо е открил стрелба по премиера.

 

Словашкият премиер Роберт Фицо все още се бори за живота си

Станете почитател на Класа