Френският министър-председател предупреждава: Ако евреите се изселят, Републиката ще бъде оценена като провал

Клането в кашер супермаркет в Париж в петък подсилва страха, изразяван открито и с тревожна честота от френската еврейска общност (над половин милион души), че ислямисткото насилие ще принуди голям брой евреи да избягат. През последните няколко години вече са напуснали няколко хиляди.
Министър –председателят на страната, Манюел Валс, твърди, че от антисемитското насилие е застрашена не само физическата безопасност на френските евреи, но и самата идея на френската република. В свое интервю Валс казва, че ако голям брой френски евреи избягат, сърцевината на Френската република ще бъде изложена на риск.
"Френската революция през 1789 г. е направила избора да признае евреите за пълноценни граждани," казва Валс. "За да се разбере идеята на републиката, трябва да се разбере централната роля на еманципацията на евреите. Това е основен принцип. "
В резиденцията на премиера Валс, социалист и син на испански имигранти, показва бюрото, използвано от един от неговите предшественици, премиера от еврейски произход Leon Blum. "Евреите са били маргинализирани във Франция в миналото, но -те никога не са били гонени и те играят централна роля в живота на Франция" каза той.
Валс описа заплахата от еврейско изселване от Франция по този начин: "Ако 100 000 евреи напуснат, Франция вече няма да е Франция. Френската република ще бъде оценена като провал. "

Станете почитател на Класа