Разстрели в Шанхай

Правителството на Шанхай е наредило екзекуция на четирима високопоставени служители за недостатъчна подготовка и реакция при новогодишното паническо бягство, при което загинаха 36 души. В резултатите от разследването, оповестени от правителството на Шанхай , се отбелязва, че някои от отговорните служители в нощта на бедствието, са били на пищен банкет на общинска сметка, в нарушение на правилата на комунистическата партия. Областният секретар Комунистическа партия, началникът на полицията и заместникът му са уволнени, а седем други служители са понижени.
Стълпотворението се случило около половин час преди полунощ на 31 декември край реката, където се показва светлинно шоу, въпреки че шоуто е било отменено. Популярният булевард е застроен със сгради арт-деко от 20-те и 30-те години, когато Шанхай е бил център на международни банки и търговски къщи.
Тридесет и шест души, включително 12-годишно момче, са били смазани сред тълпата , в най-лошото бедствие, сполетяло китайския град-витрина.
Роднините на жертвите са изразили съмнение дали властите адекватно са уведомили обществеността за отмяната на светлинното шоу. Те също са поставили под въпрос спешните мерки на градската управа, на полицията и медиците.

Станете почитател на Класа