Очевидец на клането в Донецк: Хората крещяха и молеха за помощ

Жителите на Донецк разказаха от първа ръка на журналистите какво се е случило на спирката на градския транспорт в първите минути след мощния артилерийски обстрел. По думите на кореспондента на НТВ, на спирката в четвъртък сутринта е било пълно с хора. До нея са разположени няколко магазини прелез. Тролейбусът е пристигнал точно в 08:30 часа.
„Чух три взрива. Излязох да видя какво става, видяхме нещо страшно... Кошмар просто. Ужас. Хората викаха: „Бърза помощ, Бърза помощ!", разказва очевидка. „В тролейбуса лежеше ранен и молеше за помощ. Там, зад нас, лежеше убит и няколко ранени. Какво искат от нас?", казва друг очевидец.

Няколко от пътниците в тролейбуса са загинали на място, докато са седели в седалките. По пода на тролейбуса има кръв смесена с осколки. Жертвите на обстрела, по последна информация, са най-малко 15.

Свидетели разказаха за три и дори пет взрива. След единия от тях се е запалил автомобил, стоял до тролейбуса. Шофьорът не е успял да излезе. Жителите на разположените наблизо жилищни сгради веднага се втурнали да помагат на ранените.

Василий Володин работи в магазин срещу спирката. Тя е била обстреляна 10 минути преди той да пристигне на работа. Кварталът Боссе, разказва Володин, се смяташе до момента за тих. През целия въоръжен конфликт е бил бомбардиран само веднъж.

Местната жителка Оксана в момента на взрива е била на улицата от другата страна на сграда. Провървяло й е, дори не е била одраскана от шрапнел. Жилището на Людмила обаче останало без цял прозорец. От многото счупени стъкла я спасили само плътните завеси.

Заместник-ръководителят на мисията на ОССЕ в Украйна Александър Хуг заяви, че след приключването на разследването на разстрела на спирката организацията ще обнародва доклад. „В момента сме в процес на събиране на фактите. Ще публикуваме нашия доклад с открит достъп, веднага щом работата приключи", каза Хуг. Това той заяви в интервю за RT.

Хуг отбеляза ръста на броя на жертвите сред мирното население на Донбас в последно време. „В районите, които не се контролират от правителството на Украйна, ние наблюдаваме следната ситуация: в резултат на конфликта расте броят на загиналите и пострадалите сред гражданското население", каза Хуг.

Станете почитател на Класа