Честване освобождението на Аушвиц

По време на честването на 70-годишнината от освобождението на Аушвиц, Роналд Лаудер, президент на Световния еврейски конгрес, застана пред 300 оцелели от най-известния нацистки лагер на смъртта на и поиска от световните лидери да предотвратят нов Аушвиц. Той предупреди за покачване на антисемитизма, което е накарало много евреи да се страхуват и да бягат от Европа. "За известно време си мислехме, че омразата към евреите най-накрая е ликвидирана. Но демонизацията на евреите се връща", заяви Лаудер.
Оцелелият от Холокоста, Roman Kent, емоционално се обърна към световните лидери да помнят зверствата и да се борят за толерантност. "Ние не искаме нашето минало да бъде бъдещето на нашите деца", каза през сълзи под аплодисменти 85-годишният футболист.
Президентът на САЩ Барак Обама, който е в Саудитска Арабия, публикува изявление, отдаващо почит на 6-те милиона евреи, убити от нацистите.
Политиката хвърли сянка върху събитието, с отсъствието на руския президент Владимир Путин - въпреки че съветската Червена армия освобождава лагера - резултат от захлаждането между Запада и Русия.
Сред присъстващите бяха френският президент Франсоа Оланд, който обеща да се бори с насилието и екстремизма, както и президентите на Германия и Австрия, чиито народи са прекарали десетилетия в изкупване на греховете си.
Честванията в ООН , планирани за Деня на холокоста, бяха колебливо пренасрочени за сряда заради снежната буря в Ню Йорк.

Станете почитател на Класа