Путин в Египет в момент на охладняване със САЩ

В Кайро постлаха червения килим за руския президент Владимир Путин, дошъл в Египет за да разшири влиянието на Кремъл в Близкия изток, като ловко използва полученият там студен душ от администрацията на Обама. САЩ отказаха доставките на оръжия за правителството на Ал-Сиси, а Русия е повече от готова да ги замести. Египет е най-многолюдната мюсюлманска страна в Близкия изток с над 80 милиона жители и е ключова нация в арабския свят, чието благосъстояние е от съществено значение за стабилността в региона.
Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси, бивш военен лидер, който свали фаворизирания от Белия дом Мохамед Морси, е начело на борбата с Ал Кайда и ISIS в източната част на страната на границата с Израел, както и по западната граница с Либия.
Счита се за много възможно двамата с президента Путин да си стиснат ръцете за нова оръжейна сделка, както през септември, при посещението на Ал-Сиси в Москва. Очаква да обсъдят още енергийни проекти и подмяна на щатския долар с техните национални валути за двустранната търговия.
"Убеден съм, че един многостранен диалог между Русия и Египет ще продължи да се задълбочава и разширява в полза на народите на нашите клубове страни, в името на мира и стабилността в Близкия изток и Северна Африка", заяви Путин.

Станете почитател на Класа