Северна Корея заплашва с твърд отговор

Северна Корея заяви, че ще отговори "много твърдо" на провежданата конференция във Вашингтон във вторник за масовите нарушения на човешките права , тъй като САЩ игнорираха предложението на Пхенян да присъстват и да се защитят. От своя страна организаторите – неправителствената организация Център за стратегически и международни изследвания - съобщиха, че събитието е отворено за обществеността и няма издадени конкретни покани за никого.
Въоръжената с ядрено оръжие Северна Корея е в отбранителна позиция, откакто анкетна комисия на ООН описа подробно огромни нарушения на човешките права в страната. Международният натиск след миналогодишния доклад принуди Съвета за сигурност на ООН да постави въпроса в дневния си ред. Общото събрание на ООН през декември одобри резолюция, която призова Съвета да предаде въпроса за правата на човека в Северна Корея на Международния наказателен съд, а ръководителят на анкетната комисия е отправил писмо до севернокорейския лидер Ким Чен Ун с предупреждение, че може да му се търси отговорност за престъпления срещу човечеството.
Северна Корея и Съединените щати нямат официални дипломатически отношения, но комуникират чрез така наречения канал "New York " - мисията им в ООН. САЩ ограничават дипломатите от Северна Корея да пътуват в рамките на 40 км от центъра на Манхатън, като трябва да поискат разрешение за да отидат по-далече.
Северна Корея е заявявала многократно, че САЩ използва въпроса за правата на човека като претекст, за да свалят властта и настоява САЩ да разгледат престъпленията на ЦРУ.

Станете почитател на Класа