Правда: Шойгу удари САЩ под екватора

Владимир Путин заяви, че няма да позволи Западът да вземе военно надмощие над Русия. Поставена е задача да се укрепва ядреният потенциал, да се развиват космическите войски, флотът и далечната авиация. Предвижда се да влязат в строя две нови атомни подводници. Русия обаче остро усеща липсата на развита система от бази, каквато изгуби с разпадането на Съветския съюз.

Тъкмо този недостиг се опита да компенсира министърът на отбраната Сергей Шойгу по време на латиноамериканската си обиколка от 11 до 14 февруари.

Шойгу в Латинска Америка

То се знае, обсъдено бе и по-тясно сътрудничество в други военни сфери - оръжейни доставки, подготовка на специалисти и тренировки за съвместни действия при отразяване на евентуална агресия. Ще припомним, че Венецуела, Никарагуа и Куба влизат в левия блок АЛБА, според който империализмът на САЩ е основна заплаха за легитимните правителства в страните членки - стреми се да ги смени с проамерикански режими.

Резултатите от посещенията не бяха отразени подробно - Шойгу е подготвял може би скорошни визити на президента Путин в тези страни, когато ще бъдат сключени самите ефектни договори. Разбра се, че в Никарагуа е подписано междуправителствено споразумение за облекчена процедура при влизане на руски кораби в местни пристанища, също и договор за подготовка на военни специалисти в Русия. Венецуела предложи "приятелски пристанища" за руския флот, съвместни учения, включително стрелби със системи за залпов огън, и размяна на слушатели между военните вузове. В страната може да се отбият и самолети от Военновъздушните сили на Русия.

На среща с кубинския лидер Раул Кастро Шойгу заяви, че "отношенията във военната сфера се развиват конструктивно" и Русия "е признателна на кубинската страна за посрещането на руски военни кораби и плавателни съдове в пристанище Хавана".

Имаше предвид по-специално кораба за радиоелектронно разузнаване "Виктор Леонов", "гостувал" според американски медии в Куба през януари т. г. и веднъж-два пъти през 2014 г.

В Куба също бе договорено обучение на местни специалисти в Русия. Твърде важен момент, означаващ, че въоръжените сили на Куба, Никарагуа и Венецуела се обвързват с Русия и технически, и в план на мисловна нагласа. Виждаме връщане към съветската система за съюзническо военно сътрудничество. Тази дългосрочна стратегия безспорно задължава Русия да подсигурява на съюзниците си в Латинска Америка авангардни оръжия, включително системи за ПВО, самолети, военни кораби.

Това също е било дискутирано в Никарагуа, информира сайтът Defensa.com: "Москва ще започне доставки на патрулни военни катери в Манагуа през втората половина от 2016 г. в рамките на пакета, предложен от Русия на Никарагуа миналата година и реализиран през последните месеци".

Да продължим: щом продаваме или смятаме да продадем С-300 и С-400 на Пекин и на Техеран, защо да не сторим същото за Манагуа, Каракас и Хавана? Нали Бразилия купи вече три мобилни зенитни батареи "Панцир С-1″ и две батареи преносими комплекси "Игла" на обща стойност 955 милиона долара.

Както съобщи бразилското министерство на отбраната, договорът за "Панцир С-1″ се очаква през юли 2015 г. Тези системи ще бранят президентския дворец, най-важните заводи като "Embraer" - авиокосмическо и отбранително предприятие, база за подводници и военноморския корабостроителен завод "Итагуаи", където се строи първата бразилска атомна подводница.

Руските въоръжени сили се завръщат в региона

Неслучайно армейски генерал Валерий Герасимов заяви на 30 януари в московския Национален център за управление на отбраната, че федерацията планира за пръв път да преговаря с военните ведомства на Бразилия, Виетнам, Куба и КНДР за "серия от съвместни военноморски и авиационни учения, учения на подразделения от сухопътните и въздушнодесантните войски".

Бразилия е твърде важна за Русия с оглед стратегическо партньорство в рамките на БРИКС. Русия още не може сама да се изправи срещу САЩ в Латинска Америка, но в рамките на блока - със сигурност.

Така смята и аржентинският политолог Алберто Лопес Гирондо, водещ рубрика във в. "Ревиста аксион". Помолен за коментар от "Правда", той заяви, че Москва трябва да развива сътрудничество в региона, "за да укрепи силните връзки между Русия, страните от Латинска Америка и страните от БРИКС в търсене на нови геополитически сценарии".

Според политолога впрочем възстановяването на базата "Лурдес" в Куба (база за радиоелектронно разузнаване по времето на СССР, бел. на изданието) е ненавременно в контекста на очакваното подновяване на преговорите между Хавана и Вашингтон.

"Поне докато преговорите не стигнат до напредък по въпроси от интерес за Куба, например за вдигане на търговското ембарго", каза аналитикът.

Лопес Гирондо не вижда причини да се говори с оптимизъм за засилване на руското влияние в Латинска Америка, също както не бива да се разчита на песимизма на американските експерти по сигурността в региона - те отправят сигнали, че влиянието на Русия се засилва, и подценяват собствените си защитни средства.

"Това е сигнал за тревога, адресиран към военнопромишления комплекс на САЩ", обясни пред "Правда" наблюдателят.

"Според мен (засилването на руското влияние в региона) засега е тенденция, но неблагоприятна за САЩ - заяви за "Правда" Владимир Евсеев, директор на Центъра за социалнополитически изследвания. - Латинска Америка силно очаква Русия да дойде в региона. И се развиват не само отношенията с Бразилия, членка на БРИКС, но и с Аржентина. Русия създава там алтернатива на САЩ. Това е твърде важно за много държави, защото има ли алтернатива, те се чувстват по-сигурни на международната арена.

Едно е да се сблъскаш сам, лице в лице със САЩ, тогава е ясно, че Никарагуа не може нищо да възрази на Щатите, но когато там присъстват Русия и Китай, които лобират за интересите на Никарагуа, Манагуа може да се държи по-независимо. Ето защо е ценно ако не присъствието, то поне влиянието на Русия." "Предвижда се в Никарагуа да бъде прокаран нов канал, успореден с Панамския", добави експертът. Тогава руският Тихоокеански флот, въоръжен с крилати ракети с голям обсег, ще може да излиза от Тихия океан в Атлантика и да гарантира т. нар. ядрено възпиране.

"Когато тези кораби се намират близо до Куба, територията на САЩ частично ще е достъпна за обстрел при нужда. Прочее, това е нашият отговор на САЩ заради разполагането на военни обекти край руските граници", каза Евсеев. Според него, ако САЩ продължат да градят по западните граници на Русия инфраструктура на НАТО, Русия ще поднови дейността на военния обект "Лурдес" не само като център за техническо разузнаване, но и "като летище за самолети от стратегическата авиация, чиято зона на действие ще обхваща Съединените американски щати".

"САЩ са доста уязвими. При това положение ще им се наложи да създават противоракетна отбрана не откъм Аляска, а да мислят как да защитят при нужда Флорида, как да защитават южните щати, за което ще им трябват огромни финансови средства. Според мен, това в крайна сметка ще убеди САЩ, че водят късогледа политика спрямо Русия. И тогава ще може навярно да потърсим някакви компромиси. А надеждите, че Куба ще се хвърли в прегръдките на американците, не се оправдаха, защото кубинците веднага казана: за начало изтеглете военната база Гуантанамо, а после ще си говорим", добави политологът.

Нека отбележим: колкото по-солидна ще е базата за пазарлък и съответно за компромиси, толкова по-сигурно ще е застрахована Русия срещу възможността украинските събития да се повторят например в Казахстан или в Беларус.

БТА

Станете почитател на Класа