Джоузеф Най - анализ на руската "заплаха"

Джоузеф Най професорът от Харвард, който изкова фразата "мека сила", говори по радио Би Би Си 4 и само за тридесет секунди даде убедителен анализ на президента Владимир Путин Русия през тази година.
Европа се чувства така, сякаш е в плен на Русия: войски от Русия се намесват в Украйна; Путин заплашва, че ще прекрати доставките на газ към Запада; европейските страни са наложили санкции на Русия в опит да накарат Путин да отстъпи. Дори рутинната появата на руски военни кораби в Ламанша през тази седмица опъна нервите на британците, защото Русия изгражда своята армия в страшното ехо на студената война.
В същото време, Русия е в състояние на икономически колапс. Тя има висока инфлация, нейната петролна икономика е разбита, тъй като цената на барел е далеч под това, което е нужно, за да стимулира растежа на Русия. Руските банки са на държавна подкрепа.И макар че Русия ръмжи по-силно, отколкото преди, тя е все по-изтощена, отколкото преди.
Тогава - кой е най-добрият начин да се разбира Русия и колко плашещ е Путин наистина?
Виждам Русия като страна в упадък. Това е икономика базирана върху една стока; две трети от износа са енергия. Има ужасен демографски проблем; броят на руснаците намалява. Има огромен проблем със здравето; средният руски мъж умира на възраст около 61. Има такава огромна корупция, че просто не може да се реформира. Аз мисля, че това е страна в сериозен упадък.
Авантюризмът на Путин в Украйна, довел до западните санкции, го отрязва от източниците на западни технологии и модернизация и Русия се превръща в бензиностанция на Китай. Така че аз съм много песимистично настроен за бъдещето на Русия.
Но преди да въздъхнете с облекчение, помислете:
... Понякога пропадащите страни поемат по-голям риск и са по-опасни. Погледнете Австрия и Унгария преди повече от век. Първата световна война беше предизвикана от нахлуването на Австро-Унгария в Сърбия след убийството на ерцхерцог Франц Фердинанд в Сараево. Войната уби 16 милиона души.

Станете почитател на Класа