Сноудън разкрива глобален шпионаж на мобилни телефони от страна на САЩ и Англия

САЩ и Великобритания са "хакнали" компютърната мрежа на най- големия производител на СИМ-карти в света, за да шпионира мобилни комуникации в световен мащаб, според секретни документи изтекли чрез Едуард Сноудън.
Документите, публикувани на интернет портала "The Intercept", показват, че при съвместна операция Националната агенция за сигурност на САЩ (NSA) и британския им колега Правителствен Комуникационен щаб (GCHQ), са откраднали ключовете за шифроване, използвани за гласови повиквания и СМС на Gemalto, който снабдява с "чипове" над 450 доставчици на безжични мрежи по целия свят.
Откраднатите криптиращи ключове за СИМ карти позволили на разузнавателните служби тайно наблюдение над мобилни комуникации, без нужда от разрешение от чужди правителства и телекомуникационни компании.
В допълнение, имайки ключовете, прихващането на комуникации се извършва без следа в мрежата на доставчика на безжични услуги. Всъщност, докато Сноудън не публикувал тази информация, самата Gemalto не е знаела, че е жертва на американските и британските разузнавателни служби.

Станете почитател на Класа