Приел исляма германец се бори с радикализацията на младежите в затвора

След парижките атаки Хусамуддин Мейер е много търсен от германските училища и съдии заради познанията си по радикализирането на мюсюлмански младежи. Мейер, на 46 години, роден Хорст Мартин Мейер в югозападния район на Германия Оденвалд, е приел исляма и е социален работник и имам. Основното му занимание е да работи в затвора с младежи мюсюлмани, смятани за податливи на ислямска радикализация.

Нападенията в Копенхаген миналата седмица послужиха като доказателство за важността на работата на Мейер. Сведения, постъпили от датската столица, показаха, че убиецът се е радикализирал, докато е лежал в затвора. Мейер, който принадлежи към по-космополитната суфистка традиция в рамките на исляма, се опитва чрез свещените книги и разговори да снабди младежите с "духовни инструменти" да намерят вътрешен мир.

"На първо място ние трябва да се борим с омразата", казва имамът, който е учуден от внезапния интерес към работата му.
Повечето от поверените му младежи всъщност не знаят много за исляма. "Те търсят нещо. А мюсюлманската им идентичност им се натрапва", казва Мейер. Повечето от тях не изпитват преданост към Германия, нито към страните, от които произхождат техните родители и предци.

В германската провинция Хесен, където Мейер работи, около 20 процента от 5000-те затворници са мюсюлмани, по данни на щатските власти, като делът на младежите е дори по-голям - 40 на сто в затвора за младежи във Висбаден. Но има само двама мюсюлмански социални работници, които се грижат за затворите в цялата провинция. "Както при затворниците католици и протестанти, трябва да има мюсюлмански работници навсякъде", смята Мейер. Той твърдо вярва, че е постигнал успехи. Макар че само малцина възприемат радикалната идеология в затвора, "има много, които са готови да прескочат прага", посочва Мейер.

Младите затворници, повечето от които са напуснали училище без дипломи, се нуждаят от място в обществото и трябва да получат подкрепа от мюсюлмански мрежи след освобождаването им, според Мейер. От изключителна важност са работните места и признанието, че ислямът е част от германското общество.

Хадмут Юнг-Зилберайс, шефка на затвора за младежи във Висбаден, щедро хвали работата на Мейер. С негова помощ младите затворници обсъждат теми като чест, ролята на родителите, равните права за жените. "Той допринася съществено за предотвратяването на насилие", посочва тя. Мейер пренебрегва неотдавнашното увеличение на финансирането за мюсюлманските социални работници в провинциалните затвори и насочва разговора към съдебните дела срещу младежи, завръщащи се в Германия, след като са водили джихад в Сирия.

"Ако ги обвинят, ще завършат в институции като затвора за младежи във Висбаден, казва той и добавя, че това е "бомба със закъснител". "Не всички, които се връщат, са радикали. Мнозина са травмирани и не искат да имат нищо общо с водене на битки", посочва имамът.

БТА

Станете почитател на Класа