Цигари, бензин: Бермудският триъгълник на гръцките данъчни измами

Товарен кораб фантом, изоставен в залива на един гръцки остров посред зима: сценарий, който има с какво да възбуди въображението, е станал банален за морската полиция, която е открила в трюмовете милиони цигари - контрабанда, на която Гърция е център от години.

Каква е щяла да бъде крайната дестинация на 981 000 пакета цигари, открити през декември в товара на "Амарантус" - малък кораб, заседнал на плаж на остров Закинтос Йонийско море ? Всички европейски страни са засегнати от нелегалната търговия на цигари, но Гърция, освен че е един от основните входни пунктове на този трафик, се превърна от началото на кризата в доходен пазар за специализираните мрежи, тъй като потреблението на контрабанден тютюн в страната рязко скочи.

Правителството на Алексис Ципрас постави борбата срещу тези измами начело в своя списък с реформи с обещанието да предприеме мерки и срещу друга пропаст, поглъщаща приходите - контрабандата на бензин.

Пропуснатата печалба във вид на данъчни приходи достига според изчисленията между 500 и 650 милиона евро годишно за тютюна, до 1,5 милиарда за бензина - явна загуба за една държава, която отчаяно търси пари.

Според оценки на фирмата за маркетингови проучвания AC Nielsen, които съвпадат с оценките на Гръцкия център за икономическо планиране Кepe , консумираните в Гърция нелегални цигари са представлявали 21 процента от целия пазар в края 2014 г., на фона на 3 процента през 2009 г. или преди избухването на кризата и увеличенията на акцизите върху алкохола и тютюна.

Това кара Йоанис Михалетос, асоцииран експерт към Института за анализ на отбраната и на сигурността, да заяви, че "единственото ефикасно решение би предполагало намаляване на вземанията на държавата върху пакет цигари", увеличени седем пъти за пет години, според производителите на цигари.

Подход, който несъмнено няма да бъде този на правителството. То е по-мотивирано да засили проверките, да подобри съществуващите инструменти скенер, Х-лъчи , да приложи европейска директива за проследяване на пакетите.

Михалетос е скептичен по отношение на тези средства, "при положение че европейски държави, много по-добре оборудвани от Гърция, не са постигнали голям успех в тази област".

Запознат с въпроса служител по сигурността, пожелал анонимност, изразява съжаление за "неспособността на гръцката митническа администрация" заради липса на средства и корупция, и за "незначителния брой разследвания преди конфискациите, за да се проследят мрежите".

След като случаите на залавяния са много на брой +50 % в Гърция през първата половина на 2014 г. за период от една година , то трябва да могат да се преследват отговорните за една незаконна търговия под различни форми: внос на фалшиви цигари, произведени най-вече в Китай; измами с ДДС на евросъюза - тютюн, произведен в ЕС, се насочва за износ, но в крайна сметка е продаден на черния пазар в Европа; местна контрабанда - като се има предвид, че самата Гърция е важен производител на тютюн, наред с това, че е сред страните от ОИСР Организацията за икономическо сътрудничество и развитие , в които има най-много пушачи.

Най-скорошната операция: четири милиона цигари, иззети в пристанище Игуменица Северозападна Гърция на 23 февруари от камион с полуремарке, готов да се качи на борда на ферибот към Италия.

Морската специфика на Гърция също играе роля в мащаба на трафика на петролни продукти: една пета от бензина за автомобили в страната е фалшив, разреден основно с корабно гориво, което с по-нисък акциз, според проучване от 2012 г. на Института за промишлени изследвания.

Друга техника на гръцките дистрибутори на горива се състои в това да надуват данните за износа на бензин към съседните страни Македония, България, Турция и да продават разликата на черния пазар в Гърция, обяснява за АФП Йоргос Асматоглу, председател на асоциацията на собствениците на бензиностанции POPEK .

Макар всички гръцки лидери да са обещавали да се борят с този национален спорт, Йоргос Асматоглу има доверие на правителството на СИРИЗА за наличие на "нова воля" под ръководството на втория министър на финансите Димитрис Мардас, професор по икономика, който е правил проучвания по този въпрос.

Прилагането на GPS контрол по цялата верига на разпределение, което от години остава само на хартия, може "наистина да промени положението", смята Асматоглу.

БТА

Станете почитател на Класа