ООН: Нито една държава не е постигнала равенството между половете

Ръководителката на Агенцията на ООН за насърчаване на равенството на жените декларира, че момиче, родено днес, ще бъде 81-годишна баба, преди да има същия шанс както един мъж да бъде главен изпълнителен директор на компания и ще трябва да изчака, докато стане на 50-годишна възраст, за да има равен шанс да бъде лидер на една страна.
Двадесет години след като 189 страни приеха план за постигане на равенство за жените, Phumzile Mlambo-Ngcuka съобщи в интервю за Асошиейтед прес, че нито една държава не е достигнал равенството между половете.
Изпълнителният директор говори преди Международния ден на жената и срещата на Комисията по статута на жените. Комисията ще преразгледа платформата за постигане на равенство, която бе приета на конференцията на ООН в Пекин през 1995 г. Тогава първата дама на САЩ Хилъри Клинтън вдъхнови жените по целия свят, когато в програмна реч каза: "Човешките права са правата на жените и правата на жените са човешки права".
Въпреки че е постигнат напредък, особено по отношение на здравето на жените и образованието на момичетата, Mlambo-Ngcuka заяви, че по-малко от 20 жени са държавни глави и правителствени ръководители, а броят на жените депутати се е увеличил от 11 % до 22% в през последните две десетилетия. "Ние просто не разполагаме с критична маса, за да се каже, че след Пекин жените са достигнали повратна точка в тяхното представителство," каза тя. Според нея, недостатъчното представяне на жените при вземането на решения и насилието срещу жените са "глобални явления", в резултат на мъжкото господство в света.
Mlambo-Ngcuka каза, че въпросът на сексуалните и репродуктивни права, които са най-спорните въпроси, все още предизвикват полемика в ООН."Вместо да се превърнат в норма ... налице е съпротива срещу тези права - смъртоносна резистентност както видяхме вече в Близкия изток и с отвлечените момичетата от Боко Харам в Нигерия, които според сведенията са продадени за мъжете като съпруги без каквито и да било права. Всичко това означава, че световните лидери трябва да започнат да говорят открито срещу сексуалното насилие и отричане на правата на жените, а насърчаване на равенството между половете трябва да бъде основен въпрос в дневния ред" каза тя.

Станете почитател на Класа