Първият слънчев самолет на ОАЕ тръгва да обиколи света

Вчера излетя първият самолет, който ще лети около света, захранван единствено от възобновяема енергия. От град Абу Даби (ОАЕ) се насочва към Оман - първа цел на това пътуване.
Самолетът Solar Impulse 2, проектиран и сглобен в Швейцария, е покрит с над 17 000 соларни клетки. С тегло от 2,3 т и размах на крилете 72 м, самолетът може да достигне максимална скорост от 140 километра в час. Това е първият захранван със слънчева енергия самолет, който ще може да лети няколко дни и нощи. По време на околосветската обиколка от 35 хиляди километратой ще кацне на 12 места. Предвидено е пет дни да лети над Тихия океан без капка гориво.
Други спирки на соларния апарат ще са Индия, Китай, Хавай и Ню Йорк.
Самолетът е наследник на Solar Impulse, който премина през 26-часов полет през 2010 година, доказвайки възможностите си да съхранява достатъчно енергия дори за летене и през нощта.
Според Press TV канал, обиколката на целия свят ще отнеме 25 дни ефективен полет, разпределени в пет месеца и ще приключи в Абу Даби в края на юли. Пътуването е плод на 13 годишно изследване, проведено от швейцарски инженери и пилоти.

Станете почитател на Класа