Осъдиха двама китайци за шпионаж, вербували ги по Интернет

Двама китайци, вербувани от чужди разузнавателни служби чрез Интернет, бяха осъдени за шпионаж, съобщава в. "Шанхай дейли".

23-годишен мъж на име Джан, който живее в североизточния град Далиан, е осъден на 6 години затвор. Според публикуваните материали по делото, той е предал повече от 500 снимки на китайския самолетоносач "Ляонин" и повече от 200 снимки на други военни съоръжения на представители на една неназована чужда страна. За тази "услуга" Джан е получил 8000 долара. Младият мъж е действал по заръка на чужди разузнавателни служби, които го открили през април миналата година в социалните мрежи и, представяйки се за редактори на чуждестранно списание, му предложили "работа". Китаецът е бил задържан от полицията през август, когато правел снимки на секретен обект.

Другият китаец, с името на Хан, също е бил арестуван в Далиан. Той е вербуван през март миналата година при подобни обстоятелства, през популярната в Китайа социална мрежа Wechat. По заръката на човек, когото той смятал за журналист от чуждестранна мерия, Хан постъпил на работа в компания, която има достъп до военни обекти. Китаецът предал на чуждите разузнавателни служби няколкостотин снимки срещу 14 500 долара. Съдът го осъжда на осем години затвор.

И двамата мъже са се покаяли и са оказали съдействие на разследването.

Станете почитател на Класа