Ястребите Брийдлав и Нюланд тревожат Берлин

В източната част на Украйна е относително спокойно, до голяма степен битките между украинската армия и проруските сепаратисти са спрели, а тежките оръжия - изтеглени. В такъв ден, генерал Филип Брийдлав, главнокомандващ на НАТО в Европа, заяви пред пресата във Вашингтон „Русия отново вдигна летвата в източната част на Украйна - с повече от хиляда бойни машини и батальони противовъздушна артилерия изпратени в Донбас. Това, което е ясно е, че точно сега положението се влошава всеки ден."
Германските лидери в Берлин са зашеметени. Те не разбират какво говори Брийдлав. И това не е за първи път. За пореден път, германското правителство, подкрепено от информацията събрана от разузнавателното управление на Германия (BND), не споделя мнението на Върховния съюзен главнокомандващ на НАТО за Европа. Германското правителство е разтревожено. Възможно ли е американците да се опитват да осуетят европейските усилия за посредничество, водени от канцлера Ангела Меркел? Източници в канцеларията й са посочили коментарите на Бийдлав като "опасна пропаганда." Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер, дори намери за необходимо скоро да обсъди коментарите на Брийдлав с генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Брийдлав не е единственият източник на търкания. Европейците виждат като пречка при търсенето на дипломатическо решение на конфликта Украйна на първо място Виктория Нюланд, ръководител по европейските въпроси в Държавния департамент на САЩ. Тя заедно с други, подкрепяни от Републиканците в Конгреса и от влиятелни демократи, биха искали САЩ да доставят оръжия на Украйна.
Действително, президентът на САЩ Барак Обама изглежда почти изолиран. Той е дал подкрепата си за дипломатическите усилия на Меркел за момента, но той също така се опитва да успокои тези, които се стремят да увеличават напрежението с Русия и да доставят оръжие на Украйна. Източници от Вашингтон твърдят, че войнствените коментари на Брийдлав са съгласувани с Белия дом и Пентагона.
На 12 ноември, по време на посещението си в София, България, Брийдлав съобщи "ние видяхме колони от руска техника - предимно руски танкове, руска артилерия, руски противовъздушни системи и руски войски влизащи в Украйна". Но ОССЕ бе наблюдавала само военни конвои в рамките на източната част на Украйна и нейните наблюдателите не бяха казали нищо за войници, навлизащи от Русия.
Правителството в Берлин е загрижено, че с изявленията Брийлав може да навреди на доверието в Запада. „Западът не може да се противопостави на руската пропаганда със собствена пропаганда , а по-скоро да използва аргументи, достойни за правова държава." Германия трябва да може да разчита на своите съюзници да подкрепят усилията за мир.
Въпреки че президентът Обама е решил за момента да се даде шанс европейската дипломация, ястреби като Брийдлав и Виктория Нюланд правят това, което могат, за да проправят пътя за оръжейни доставки. Нюланд, която е възможен държавен секретар ако републиканците се върнат в Белия дом в президентските избори през следващата година, е важен глас в политиката на САЩ по отношение на Украйна и Русия. Не трябва да се забравя, че баба и дядо й емигрират в САЩ от Бесарабия, принадлежала на Руската империя по това време. Когато става въпрос да се доставя оръжие на Украйна, Нюланд и Брийдлав работят ръка за ръка.

Станете почитател на Класа