Може ли Европа да загуби, а Русия да спечели Гърция?

Задълбочаване на връзките между новото правителство на Гърция и Русия е предизвикало тревога в цяла Европа, тъй като лидерите в Атина са в спор с международните кредитори по реформите, необходими за избягване на банкрута.
Докато Гърция се заглежда в Москва като разменна монета, някои се страхуват, че тя неумолимо се отдалечава от Запада, привлечена от един по-благосклонен съюзник, инвеститор и кредитор.
Премиерът Алексис Ципрас ще бъде гост на руския президент Владимир Путин през май придружен от коалиционния партньор Панос Каменос, министър на отбраната и лидер на популистката дясна партия Независими гърци. Избраният момент не е убягнал от вниманието на анализаторите. Продълженият спасителен план за Гърция изтича в края на юни и най-лошото пазената тайна в Брюксел е, че Атина ще се нуждаем от нови заеми, за да се задържи на повърхността.
Един заем от Русия, или може би от Китай, може да изглежда по-благоприятна алтернатива - или най-малко допълнение - за всеки нов спасителен план от еврозоната, носещ в приложение всички непопулярни мерки и реформи. Гърция би могла да очаква по-евтин газ за за оцеляващите домакинства, увеличени руски инвестиции и туризъм за да се осигури така необходимия икономически тласък.
Москва, в замяна ще бъде възнаградена с приятелски съюзник с право на вето в ЕС, в ситуация на повишено напрежение по повод на кризата в Украйна.
Намерението на новото правителство да изгради по-тесни връзки с Москва стана ясно веднага след като Сириза спечели изборите на 25-ти януари. В рамките на първите 24 часа, първото официално посещение при новоизбрания министър-председател б е от руския посланик, дсокато на германския канцлер Ангела Меркел отне два дни докато го поздрави с доста мразовита телеграма. Външният министър, Никос Коциас постави под въпрос целесъобразността и ефективността на санкциите на ЕС срещу Русия, а от първия ден, министърът на отбраната защитава по-тесните връзки с Москва.

Станете почитател на Класа