5 най-смъртоносни противокорабни ракетите в света

След края на Студената война военните сили на Запад се фокусират върху наземните операции, особено в Близкия изток и Централна Азия, така че развитието на противокорабни ракети престана да бъде приоритет, пише експертът на списание "The National Interest ", Кайл Мизоками.
Въпреки това, нарастващото напрежение в света,принуди всички страни да разберат, че трябва да бъдат подготвени и за възможно морско сражение. През последните години са разработени различни проекти противокорабни ракети и супер модерни технологии, като някои от тях вече са изпитани и произведени. Ето и "смъртоносната" челна петица.
BrahMos. Противокорабните ракети BrahMos са общ проект на Русия и Индия и са взети на въоръжение през 2005 г. Обхватът на тази свръхзвукова ракета е 290 километра и достига скорост от Mach 2.8 с бойна глава до 300 кг. Може да бъде изстрелвана от кораби, самолети или земя.
LRASM. Дългобойната противокорабна ракета LRASM, се разработва за ВМС и ВВС на САЩ от Lockheed Martin. Разполага с линия за предаване на данни и модернизирана система за сателитна навигация. Въоръжените сили на САЩ са провели няколко успешни тестове с LRASM.
Club (противокорабна версия3M-54E1) е оръжейна система на въоръжените сили на Русия. Последната анти-корабна версия, суб-звукова ракета 3M-54E1, е в състояние да извършва атаки с висока точност, насочени към целта с помощта на руската сателитна навигационна система GLONASS. Обхватът на ракетата е около 300 километра. Изнасяна е за много страни като Алжир, Китай и Индия.
XASM-3 е анти-ракета, която в момента се разработва от Япония. Въпреки че има малко информация по отношение на тези оръжия, въоръжаването на армията с тях ще представлява значителен скок за отбранителните сили на Япония. Това е свръхзвукова ракета ускоряваща се до Mach 5. Развитието на XASM-3 започна през 2002 г. и първия тест се очаква през 2016.
NSM Новата анти-ракета е разработена от норвежката компания Kongsberg като "първа в света противокорабна ракета от пето поколение ". Тя е по-малка в сравнение с други ракети от този тип, има обхват от 185 километра и способност да носи 125 килограма бойна глава. Оръжието се използва не само от Военноморските сили на Кралство Норвегия, но също така и от полската армия.

Станете почитател на Класа