Über забранена в Германия, полицията се намесва и в други страни

Нискотарифната услуга Uber бе забранена в Германия, след като съдът реши, че е нарушила транспортните закони. Съдиите наложиха глоби в размер на € 250,000 за всяко нарушение. Фирмата е изправена пред правни затруднения в много страни по целия свят - в Париж офисите на компанията бяха атакувани от полицията разследваща същата услуга, в Южна Корея 30 души, свързани с дружеството, включително и главния изпълнителен директор Травис Каланик, бяха обвинени в работа в незаконна таксиметрова фирма.
Uber заявиха, че съжаляват за решението на Районния съд във Франкфурт и това представлява "основно нарушение на правото за свободното предоставяне на услуги в европейското законодателство ". Докато е забранена UberPop, която обединява пътниците с шофьори без професионални лицензи, компанията ще продължи да изпълнява своите услуги с помощта на лицензирани лимузини и таксиметрови шофьори в Германия.
Говорител заяви, че също ще обжалва решението на съда и ще се въведе "алтернатива услуга, разработвана специално за тълкуването от Съда на съществуващите разпоредби в Германия". Uber ще продължи дискусиите с германските регулатори в надеждата да намери компромис.
Делото, заведено от германският таксиметров оператор Taxi Deutschland, е едно от над дузината съдебни дела, заведени в държави от Европа през последните месеци срещу базираната в Сан Франциско компания. Taxi Deutschland, приветстваха решението като ход, защитаващ професионалните шофьори на таксита от конкуренцията на нелицензирани водачи.
Uber твърди, че компанията просто действа като свързваща шофьорите с клиентите.В отговор, Uwe Eilers, един съдия от тримата съдии, постановили решението заяви: "В този случай, трябва да включите в описанието на вашия бизнес, че Uber предлага безплатен превоз."

Станете почитател на Класа