Войната на САЩ срещу тероризма отне 2 милиона живота само в три държави

За малко повече от десетилетие, войната на САЩ срещу тероризма е отнела живота на два милиона души само в Ирак, Афганистан и Пакистан. Цифрата е около десет пъти по-голяма от разпространяваната от власти и международни медии, твърди изследване на НПО „Лекари за социална отговорност".
Консервативната оценка на смъртните случаи във войната срещу тероризма в Ирак, Афганистан и Пакистан е 1,3 милиона за 12 години, казва изследователска група, свързана с НПО „Лекари за Социална отговорност ", публикувано през март тази година. Около един милион души са загинали в Ирак, (5% от общия брой на населението); Афганистан губи 220 000 души и 80 000 в Пакистан..
Цифрата не включва жертвите на военните операции на САЩ и техните съюзници в страни като Йемен или Сирия. Нито пък смъртните случаи между трите милиона бежанци от трите държави. Вероятно общият брой на жертвите надвишава два милиона. Изчислението се основава на резултатите от няколко проучвания, данни, публикувани от органите на ООН и няколко неправителствени организации.
"Цифрата е около десет пъти по-голяма от известната на обществеността, на експертите и на взимащите решения " се казва в изследването на "Лекари за социална отговорност". „Западните медии често се фокусират върху жертвите на терористични актове , които се вписват перфектно в образа на войната, които се опитват да създадат, без да вземат предвид жертвите от атаките на САЩ", казва неправителствената организация.
САЩ съвестно водят сметка на смъртните случаи сред американските военнослужещи, участващи във войната срещу тероризма, с изключение на тези в Пакистан, тъй като официално там няма американски войници - но няма регистрация на жертвите сред цивилното население. "Това е умишлено бездействие", казва изследванието. „Като се има предвид, че те са похарчили огромни средства за десетилетие военни действия , ние трябва да осъзнаем напълно нашата отговорност и да си научим урока, за да се избегне трагично влошаване на взривоопасната ситуация, пред която сме изправени днес ".

Станете почитател на Класа