Основни данни за Азиатската банка за инвестиции в инфраструктура

Азиатската банка за инвестиции в инфраструктура (ABII) създадена от Китай все повече привлича вниманието на финансистите. Някои вярват, че ще се конкурира със Световната банка и МВФ, които са под влиянието на Запада. Други смятат, че банката е опит от страна на Китай да увеличи влиянието си в световната икономика и дори да промени световния финансов ред. Но какво друго знаем за ABII? Ето основните факти за новата банка:
Официално ABII е основана в Пекин през октомври 2014 г. Нейните основни цели са да насърчава финансово сътрудничество в инфраструктурни проекти в Азия и в региона: от строителството на пътища и летища до антени за комуникация и достъпни жилища. На по-дълбоко ниво, икономистите посочват, че създаването на ABII е резултат от години на критики от страна на Китай към Световната банка и Азиатската банка за развитие, образувания, които според Пекин, предлагат много ограничени възможности на развиващите се икономики.
Към днешна дата, 45 държави вече са се присъединили към ABII. С изключение на САЩ и Япония, най-големите икономики в света, включително и европейски страни, са изразили желанието си да се присъедини към банката. 21 страни участваха в церемонията по откриването на банката през миналата година, а през тази година, списъкът на участниците бе разширен с Великобритания, Франция, Германия, Италия, Швейцария, Люксембург, Бразилия, Австралия, Южна Корея и Русия. В допълнение, Саудитска Арабия, Оман, Катар и Египет също изразиха желанието си да се присъединят към банката.
Според меморандума за разбирателство от октомври 2014 г., регистрираният капитал на ABII възлиза на 100 милиарда. Половината от тази сума се осигурява от Китай. Въпреки че някои смятат, че този огромен принос от Пекин улеснява фактическия контрол над новата институция, китайският министър на финансите заяви, че страната му не се стреми към 50% в новата банка.
Създаването на новата банка е част от план на Китай за изграждане на "нов Път на коприната", инициатива на китайския президент Си Цзинпин, за откриване на нови търговски пътища. Неговият фокус е върху насърчаването на развитието на търговско-икономическото сътрудничество с други държави в Евразия и Африка чрез развитие на инфраструктурата в региона. ABII осигурява на Китай платформа за износ на капитали, работна сила и опит в изграждането на инфраструктура , коятоще бъде полезна и за китайската икономика. Също така, този проект ще помогне за изграждането на имиджа на Китай като отговорна световна сила.

Станете почитател на Класа