Губернаторът на Калифорния нареди първите по рода си водни ограничения

Губернаторът на Калифорния въведе първите в историята на щата задължителни ограничения на водата. Заповедта цели 25% намаление в потреблението на вода за големите и малките градове в целия сушав щат. В обширни държавни ливади, тревата ще бъде заменена от устойчиво на суша озеленяване и в градовете ще бъде забранено поливането на декоративна трева.
Миналата година, губернаторът Джери Браун провъзгласи извънредно положение след години на суша. Снегът в планините е на най-ниското си ниво, откакто се води статистика, така че водните запаси от топящия се сняг ще бъдат по-ниски от нормалното през следващите месеци.
"Стоим на суха трева, а трябва да газим в пет метра сняг", каза г-н Браун в планината Сиера Невада. "Хората трябва да осъзнаят, че сме в една нова ера. Идеята за вашите хубави малки зелени полянки, получаващи обилно поливане всеки ден – това ще остане в миналото," каза той.
Новият ред ще изисква университетски кампуси, гробища, голф игрища и други големи земевладелци да направят големи съкращения на използваната вода.
Но критиците на Браун считат, че заповедта му не отива достатъчно далеч, за да отговори на нуждите на земеделието от напояване. "В разгара на тежка суша, областният управител продължава да позволява на корпоративни ферми и петролните интереси да разрушават и замърсяват нашите ценни ресурси от подземни води, които са от решаващо значение за икономия на водата, '', казват те.
Предишни изключително сухи години доведоха до катастрофалните горски пожари в Калифорния през 2003 г. и 2007.

Станете почитател на Класа