Докога Киев ще мълчи?

От кървавата баня на площад Майдан измина повече от една година. Над 100 души намериха смъртта си, когато в украинската столица насилието ескалира. И до днес престъплението не е разкрито. Експертна група от Съвета на Европа изготви доклад, в който отправя остри критики към правителството в Киев. Властите в Украйна са пречели на прокуратурата и са блокирали разследването - по всяка вероятност, за да могат да изпратят по бойните полета в Източна Украйна замесените в събитията на Майдана бойци от специалните части.
Украйна е далеч от европейските ценности
Тези потресаващи обвинения хвърлиха тежка сянка върху визитата на украинския премиер Арсений Яценюк в Берлин. Той обеща пълно разследване на случая. Но неговите министри имаха достатъчно време за това. Нищо чудно, че сега Киев е подложен на критика. Защото в разследването на събитията от Майдан не става дума само за справедливост за жертвите и наказания за извършителите. Става въпрос за това, как Украйна прилага върховенството на закона. Това, разбира се, не е толкова лесно за една държава във война, която трябва да реформира из основи корумпираната държавна система.
Европа е готова да помага на Украйна. Германската канцлерка Ангела Меркел обеща нови икономически и финансови помощи за страната. Тя знае много добре, че поради войната, Украйна е на ръба на пропастта. Както и поради това, че все още не е пречупила властта на старата номенклатура и новите олигарси.
Към това се прибавя и фактът, че Русия не само отне Крим от Украйна, но въвлече страната в една война с хиляди човешки жертви. А възстановяването на разрушенията изисква огромни усилия. Предпоставка за това е спазването на примирието, договорено в Минск. Украинският премиер се изрази доста скептично за шансовете на това споразумение. Германия също споделя неговата загриженост. Защото в Украйна все още има руски танкове и ракети. Все още има опасност подкрепяните от Москва бунтовници да щурмуват пристанищния град Мариупол. Примирието постоянно бива нарушавано.
Русия пречи на разкриването на престъпленията
На стремежа на украинците към по-добър живот Кремъл отговори с анексията на Крим и с войната в Донбас. В името на този по-добър живот, стотици хиляди демонстрираха мирно по улиците на Киев. Накрая обаче загинаха хора - повечето застреляни от засада от снайперисти. Това престъпление трябва да бъде разнищено докрай. Много от отговорните за кървавата драма избягаха в Русия - не само бившият президент Виктор Янукович и неговият вътрешен министър, но и много сътрудници на специалните части, които преди година стреляха срещу демонстрантите.
Арсений Яценюк с право критикува ролята на Русия. Защото именно там са се укрили важни свидетели и вероятни извършители. А како ги прикрива, Москва също пречи на разкриването на истината. Но и Киев трябва да даде своя принос. В противен случай ще проиграе доверието на партньорите си на Запад.
DW

Станете почитател на Класа