Как в Унгария воюват приятелите - медийният магнат Шимичка срещу премиера Орбан

Конфликт между двама стари приятели, единият издигнал се до премиер, а другият - влиятелен бизнесмен, е на път да разтърси медийния сектор в Унгария.

За няколко седмици разривът между Виктор Орбан, водач на консервативното правителство в Будапеща, и Лайош Шимичка, магнат, притежаващ десни медии, доведе до пълна реорганизация на обществените телевизии и предизвика вълна от оставки в печата.

Двамата мъже на по петдесетина години са били неразделни от гимназията. След това Виктор Орбан изкачи цялата политическа стълбица, докато зад кулисите Лайош Шимичка се грижеше за финансирането на общата им партия ФИДЕС и градеше медийна империя, изцяло посветена на общата им кауза. През 2010 г. тандемът стигна до върха с идването на власт на Виктор Орбан.

Първото дистанциране между двамата приятели настъпи след триумфалното преизбиране на Орбан през пролетта на 2014 г. Не са известни всички причини за охладняване на отношенията им, но се знае, че въвеждането на нов данък върху приходите от реклама бързо нанесе тежък удар на подразделенията на медийна група "Шимичка", по-точно телевизия "Хир ТВ", радио "Ланцхид" и най-вече в. "Модяр немзет", който бе изразител на позицията на правителството на Орбан.

"Безпощадна медийна война"

В редакционна статия "Модяр немзет" още през юни 2014 г. зададе въпроса дали, както твърдят многобройни критики от 2010 г. насам, властта не се стреми в крайна сметка да "задуши свободата на печата".

През февруари тази година най-сетне се стигна до конфронтация, избухнала като отдавна назрявала буря. Лайош Шимичка заплаши някогашния си приятел с "безпощадна медийна война", ако данъкът върху приходите от реклама влезе в сила. На следващия ден няколко главни редактори от медии на Шимичка подадоха едновременно оставка, заявявайки, че действат "по съвест". В едно интервю магнатът каза: Орбан е "боклук".

Висшите фигури на ФИДЕС веднага престанаха да дават интервюта за медиите на Шимичка. Главното обаче беше, че Виктор Орбан обърна наопаки обществените телевизии, които имаха големи разходи, и превърна една от тях в денонощен информационен канал.

"Този канал показва управляващите в благоприятна за тях светлина, начело на важни събития, докато появата на водачите на опозицията се свързва само с незначителни теми или носи отрицателен подтекст", коментира Агнеш Урбан от института "Мертек медиа монитор".

За успех едва ли може да се говори, след като са няколко седмици в страната с 10-милионно население зрителската аудитория е намаляла със 100 000 души, както показват данните от измерванията на института "Нилсен". С бюджет от 80 милиарда форинта (269 млн. евро) обаче, обществените телевизии са вече най-добре финансираните медии в страната.

Рискован залог за Орбан

От 2010 г. Унгария е слязла с 41 места в годишната класация на неправителствената организация "Репортери без граници" за свободата на печата по света.

Интернет изглежда прави изключение в тази "свръхполитизирана среда, в която медиите са принудени вземат страната на един или друг лагер", обяснява Агнеш Урбан, давайки пример с разследващите сайтове Atlatszo.hu и Direkt36.hu, създадени от журналистически групи.

ФИДЕС слабо присъства в интернет, но унгарският печат редовно коментира проекта за информационен портал, подкрепящ лагера на Орбан.

За премиера медийната битка за момента е рискован залог. Според политолозите тя вече се е отразила на резултата от частичните парламентарни избори, изгубени от ФИДЕС - последно на 12 април, в полза на крайнодесните.

"Отсега нататък Виктор Орбан ще трябва да се справя с посланието на медиите на Шимичка, които са негови съперници в дясното пространство, но които част от избирателите на ФИДЕС продължават да възприемат като говорител на десницата", отбелязва Чаба Тот от института "Републикон".

И двамата бивши приятели вече изгубиха много в тази война, която може да завърши с рухването им", предрича Петер Креко от "Политикъл кепитъл".

БТА

Станете почитател на Класа