Хилари Клинтън и Хулиан Кастро: неизбежна ли е вече такава двойка кандидати?

Всичките приказки за шансовете на републиканския сенатор Марко Рубио като кандидат-президент неизбежно повдигат въпроса за фаворита на демократите Хилари Родам Клинтън: ако тя спечели номинацията, ще избере ли човек от латиноамерикански произход за свой кандидат за вицепрезидент? Да издигнеш първата жена кандидат-президент от голяма партия в историята на САЩ може би няма да е достатъчно за разнообразието в кандидатската двойка на демократите през 2016 г. Избирателите от латиноамерикански произход са бързо растяща, решаваща част от американския електорат и за двете партии. Така че за Клинтън може би всъщност е разумно да удвои разнообразието, като вземе човек от латиноамерикански произход за кандидат за вицепрезидент.

Сред първите в евентуалния списък е Хулиан Кастро. Той е министър на жилищното строителство и градоустройството и бивш кмет на Сан Антонио и отдавна е смятан за изгряваща звезда на демократите наред с еднояйчния си близнак Хоакин Кастро, който е конгресмен демократ от Тексас.

През май миналата година, когато президентът Обама избра Хулиан Кастро за министър на жилищното строителство и градоустройството, беше ясно, че Белият дом се опитва да изгради национален имидж на тогавашния кмет. Обама беше "развълнуван, че кметът ще пренесе практическите си успехи от досегашното си поле на действие на федералното ниво", каза тогава служител на Белия дом.

През 2012 г. Кастро беше избран от демократите да произнесе програмната реч на националния конгрес на партията - възможност, която Обама използва през 2004 г. като трамплин към национална известност и в крайна сметка към президентството.

От момента, в който Кастро беше предложен за министър на жилищното строителство и градоустройството, този ход бе възприет като усилие той да стане подходящ за следващата кандидатска двойка на демократите.

Да бъдеш смятан за възможен кандидат за вицепрезидент може да се окаже от полза за Кастро в работата му като министър на жилищното строителство и градоустройството - сфера, на която националните медии не обръщат особено внимание. Той е предпазлив в изказванията за бъдещето. Но не може да контролира това, което репортерите пишат за него, включително неотдавнашен материал в "Дейли бийст", в който се заявяваше, че "Хулиан Кастро е в тренировъчния лагер за вицепрезиденти".

Кастро каза, че главната му цел като министър е да изпълни призива на Обама да няма вече бездомни ветерани, а също така да разшири предоставянето на жилищни помощи, включвайки жертвите на домашен тормоз. Но неизбежно той беше попитан за бъдещето.

"Ще видим какво ще се случи в идните години", каза Кастро пред Елианор Клифт от "Дейли бийст" и още няколко репортери.

"Опитвам се да свърша добра работа като министър на жилищното строителство и градоустройството. Ако свършиш добра работа, това отваря възможности, понякога възможности, които дори не виждаш в бъдещето", заяви той.

Има информация, че Клинтън отдавна е хвърлила око на Кастро, но макар да са се срещали няколко пъти, те не се познават добре, твърди Клифт.

"Що се отнася до кандидата Клинтън, нещата опират до доверие и химия", писа тя.

Някои демократи изразяват надежда, че включването на Кастро в кандидатската двойка може да вкара Тексас в играта. Това може би е прекалено амбициозно. Тексас е твърдо републикански, а обикновено кандидатът за вицепрезидент не носи много допълнителни гласове от своя роден щат. (С Тексас обаче е свързано едно изключение: мнозина смятат, че през 1960 г.

решението на тогавашния сенатор Джон Ф. Кенеди да избере лидера на мнозинството в Сената Линдън Б. Джонсън от Тексас за свой кандидат за вицепрезидент е помогнало на демократите да спечелят Тексас и самите избори.) Включването на сенатор Рубио в кандидатската двойка може да помогне на републиканците да спечелят Флорида - най-многолюдния от щатите, където нито една от партиите няма решаващо надмощие, и който задължително трябва да бъде спечелен от републиканците, ако те искат да си върнат Белия дом. Същият ефект може да има и присъствието на бившия губернатор на Флорида Джеб Буш. Неговата съпруга Колумба е родена в Мексико и Буш, също като Рубио, говори испански.

Ако Клинтън избере доста по-млад човек за свой кандидат за вицепрезидент, това може да й помогне да реши поколенческия проблем, който Рубио повдигна в речта, с която обяви включването си в предизборната надпревара в понеделник. Когато дойдат изборите през 2016 г., Клинтън ще е в края на 60-те си години, а Кастро - в началото на 40-те, може би все още малко млад за вицепрезидент, както казват някои анализатори, но не много по-млад от Рубио.

Все още е рано. Тепърва започва обявяването на кандидатурите. Но не е твърде рано да се погледне отвъд хоризонта и да се види кой е там, и да си представим как биха могли да изглеждат американските лидери след по-малко от две години.

БТА

Станете почитател на Класа