Гърция в нов срив на рейтинга от S & P

Рейтинговата агенция S & P понижи отново кредитния рейтинг на Гърция, очаквайки дълговите й и други финансови ангажименти да бъдат "неустойчиви". Тя е свалила дълго- и краткосрочния кредитен рейтинг на CCC + / C от B- / B и счита прогнозата за негативна.
Пазарите използват държавните рейтинги, за да изчислят лихвения процент, по който инвеститорите отпускат кредити на страната.
Официалните данни в сряда също показаха, че дефицитът на Гърция за миналата година е по-висок от правителствените прогнози. Бюджетният дефицит - разликата между приходите и разходите - е 3,5% от БВП, в сравнение с прогнозата от 0.8%. Влошените финанси на правителството могат да накарат кредиторите на Гърция да настояват за по-нататъшно строги икономии.
Междувременно германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди, че споразумение между Атина и нейните кредитори е малко вероятно да се случи в скоро време. Гърция ще се срещне със своите кредитори в латвийската столица Рига, на 24 април.
Правителството Сириза води преговори с Международния валутен фонд (МВФ) и неговите партньори от еврозоната, в опит да се намали тежестта на дълговите си погасителни вноски. Плащане на € 750m се дължи на 12 май и правителството ще се бори да го извърши. Но Атина е изправена пред избор между плащане към МВФ или изплащане на заплатите и пенсиите на служителите си. За радикално правителство на левицата като СИРИЗА това е много отровен избор.
От края на ноември 2014 г. гръцките банки са загубили около 14% от депозитната си база за теглене от клиенти и изходящи потоци депозити. Условията стават по-лоши от несигурността по отношение на преговорите между Атина и нейните основни кредитори - МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка.
Рейтинговата агенция заяви: "Ако патовата ситуация между Гърция и нейните официални кредитори не бъде решена преди средата на май, може да няма достатъчно време за гръцкия парламент да приеме условията по ревизираната програма за заеми."

Станете почитател на Класа