С-300 за Иран: "Червената линия на Путин към американската политика"

Решението на Москва да вдигне ембаргото върху доставките на системи за противоракетна отбрана С-300 за Иран е в отговор на безотговорните обещания на САЩ, които ще имат сериозни последствия за глобалната политика в следващите десетилетия, според уебсайта Asia Times.
Аналитикът Бхадракумар припомня в статията си как в навечерието на президентските избори през 2012 г., Барак Обама увери тогава руският президент Дмитрий Медведев, че ако той бъде преизбран, ще реши опасенията на Русия относно плановете за разполагане на елементи от американския противоракетен щит в Европа, едно пренебрегнато обещание.
Освен това, по време на реч в Прага през 2009 г., Обама заяви, че причината за инсталиране на такива компоненти в Европа ще престане да съществува с разрешаването на иранския ядрен въпрос. "Сега, когато преговорите между САЩ и Иран са на финалната права да бъде постигнато споразумение, Обама губи паметта си, а Вашингтон променя правилата", пише Бхадракумар.
"САЩ и НАТО сега сериозно твърдят, че разполагането на противоракетен щит в Европа (близо до границата с Русия) няма нищо общо с иранския ядрен въпрос (което Москва е посочвала през цялото време)" каза журналистът. Той твърди, че плановете на САЩ са предназначени да неутрализират ядрените възможности на Русия, единствената ядрена сила, способна да унищожи САЩ, като по този начин се постигне общо стратегическо превъзходство.
"Путин е решил да даде да разбере на Обама какво е чувството, когато са застрашени основните американски интереси," каза анализаторът и добави, че Русия също е застрашена от нарастващото присъствие на НАТО в близост до границата си в последните години.

Станете почитател на Класа