МВФ отказа на Гърция да отсрочи изплащането на дълга

МВФ е отказал на Гърция да даде отсрочка по изплащането на дългове през май, като се позовава на липса на продуктивни резултати, пише вестник Financial Times с позоваване на главата на фонда Кристин Лагард.
Лагард е съобщила, че е обяснила политиката на фонда на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис, след като Атина през април се е обърнала с неофициална молба за отлагане на плащанията.

„Ръководството на фонда не е предоставяло отсрочка по плащанията вече от 30 г. Ние успяхме да разясним политиката на фонда относно такива процедури и да предоставим на господин Варуфакис историята на такива прецеденти" – цитира вестникът изказване на директора на фонда по време на пресконференция във Вашингтон.

Лагард добавила, че съветва гръцките политици да се съсредоточат върху „скучна" техническа работа по планиране на реформи в икономиката, вместо да се надяват на шумно политическо споразумение, което да деблокира нови заеми за Атина.

Гръцкото финансово министерство отрича да се е обръщало с подобна молба към МВФ, пише изданието.

Гърция планира на 24 април да се договори с кредиторите за междинно споразумение по достигане на договореност за преструктуриране на дълга. Гърция не е получила още 7,2 млрд евро в рамките на действащата програма за помощ. По-рано медиите съобщиха, че Гърция се подготвя за фалит по държавния дълг, ако не постигне споразумение с международните кредитори до края на април.

Станете почитател на Класа