Франция стартира голяма кампания анти-расизъм

Френското правителство започна мащабна кампания за ограничаване рязко покачващите се в страната расизъм и насаждане на омраза, използвайки терористичните атаки в Париж за затягане на закона за престъпления от омраза и овладяване на расизма онлайн.
"Расизъм, антисемитизъм, омраза към мюсюлманите, омраза към чужденците и хомофобията нарастват в непоносима степен в нашата страна", каза премиерът, Манюел Валс.
След януарските терористичните атаки в офисите на Charlie Hebdo и в кашерен супермаркет, при които загинаха 17 души, френският президент Франсоа Оланд, обеща да направи борбата срещу расизма основната си лични кауза. Броят на антисемитски нападения през 2014 г. е бил двойно по-голям от този през 2013.
Правителството ще похарчи € 100 милиона в тригодишен плана, включващ създаването на ново звено за мониторинг и борба с "омразата онлайн".
"Пасивността в интернет приключи", каза Оланд. Обучение на учителите ще бъде засилено, директорите ще бъдат насърчавани да докладват за инциденти и учениците ще посещават паметни места с възпитателна цел.
Ще има и по-строги наказания за престъпления, подхранвани от расизма и антисемитизма. Езикът на омразата, вече обявен за престъпление, ще бъде преместен в общонаказателния кодекс на Франция и вече няма да е част от специализиран наказателен кодекс, датиращ от 19-ти век. Поставянето на езика на омразата в общия наказателен кодекс означава, че заподозрените могат да получат ускорено съдебно производство и незабавна присъда.
"Въпреки, че очакваме да видим детайлите, планът за борба с расизма е положителен с това, че поне сега правителството говори за проблема. В продължение на години сме свидетели на нарастване езика на омразата срещу чернокожи, роми, араби, мюсюлмани и евреи и често думата на правителството е липсвала. "

Станете почитател на Класа