Торинската плащeница отново изложена в градската катедрала

Торинската плащеница отново е на публичен показ в катедралата на града след прекъсване от пет години. 4.4-метра дългият плат ще бъде показван до 24 юни безплатно, но трябва да се напправи резервация. Вече един милион души са се се регистрирали. Папа Франциск също ще бъде сред тези, които ще видят плащеницата при посещението си на 21 юни.
За последно плащеницата бе изложена през 2010 г., когато 2,5 милиона души дойдоха да я видят.
Някои поклонници вярват, че плащеницата е погребалното платно на Исус Христос. Скептиците пък посочват въглеродния анализ, според който се предполага, че това е средновековен фалшификат от 1300г. Тя се намира в капсула с контролиран климат в катедралата на Торино.
Учените нямат общо становище за това как образът на човек е отпечатан върху плата.
Църквата официално не е заявила, че тялото на Христос е било увито в плащеницата, предпочитайки вместо това да се съсредоточи върху това, което тя означава, че за тези, които я виждат.
Архиепископ на Торино Чезаре Носиглия каза: "Това, което има най-голямо значение е, че тази плащеница ... отразява по ясен и точен начин как евангелията описват страстта и смъртта на Исус. Това не е изповядване на вяра, защото тя не е предмет на вярата, но тя може да помогне на вярата. Това означава, че има съществена необходимост в сърцата на хората, да подновят това невероятно преживяване, дори и невярващи ще дойдат. Това е повод, който обединява всички", каза той.
Плащеницата ще бъде изложена в капсула с контролиран климат в продължение на 12 часа на ден в катедралата на Свети Йоан Кръстител на Торино.

Станете почитател на Класа