Смазана италианска терористична клетка, готвила бомба за Ватикана

Терористична клетка, подготвяла бомба за Ватикана, включваща телохранители на Осама бин Ладен, е била разбита от италианската антитерористична полиция, заявиха прокурори.
След 10 години разследване, започнало с проучване на нелегалната имиграция, полицията започна операция в цяла Италия и Сардиния, насочена срещу 18 души, заподозрени във връзки с Ал Кайда.
Бяха арестувани все още-неуточнен брой пакистанци и афганистанци, включително и духовен водач на малка мюсюлманска общност в Сардиния, но се смята, че някои са избягали от страната.
Сред арестуваните или търсени, има мъже, заподозрени в участие в атентата на Мийна базар в Пешавар, Пакистан през октомври 2009, при който загинаха над 100 души и имаше над 200 ранени. Смята се, че са планирали да свалят правителството на Пакистан, съобщиха от полицията.
Екстремистите са били замесени в нелегален трафик на пакистански и афганистански граждани в Европа през Италия, според полицията. Заподозрените в тероризъм са планирали нападение във Ватикана през 2010 г. и атентатор-самоубиец е пристигнал в Рим.
Италианският министър на вътрешните работи, Анджелино Алфано каза "ние успяхме не само да демонтираме мрежа от трафиканти на хора, но също и задържахме няколко лица, обвинени в заговор за терористични атаки".
Ватиканът прояви равнодушие към предполагаемата заплаха. "Както изглежда, отнася се за една хипотеза от 2010 г., която не се е случила, това не е от значение днес и няма причина за особена загриженост," каза в изявление Федерико Ломбарди, говорител на Ватикана.
В момента на заговора за взривяване на Ватикана, Папа Бенедикт XVI все още бил изправен пред враждебност заради речта от 2006 г., в която той цитира византийския император, характеризиращ някои от проповедите на пророка Мохамед като "зли и нечовешки".

Станете почитател на Класа