Путин бил готов да прости на Березовски

Руският президент Владимир Путин бил готов да прости на бизнесмена Борис Березовски и да му позволи да се върне в страната. Това беше казано от прессекретарят на президента Дмитрий Песков във филма "Президентът", който бе излъчен по телевизионния канал "Русия 1".
"Той беше готов да му позволи да се върне в страната. Той е достатъчно силен човек, за да прости на тези, които са срещу него", заяви Песков. Говорителят на Кремъл разказа и за помилването на бившия изпълнителен директор на Юкос Михаил Ходорковски. Според Песков, основна роля за това е изиграло заболяване на майката на Ходорковски. "Майката изигра роля, разбира се, защото човечността е нещо много важно", каза прессекретарят на Путин.

Ходорковски прекара повече от 10 години в затвора по обвинения за финансови измами и укриване на данъци. По думите на Песков, през 2013 г. Путин получил писмо от Березовски. В него бизнесменът признавал свои грешки и помолил да му позволи да се върне в Русия. Березовски почина на 23 март 2013 в Лондон на 67-годишна възраст. Причината за смъртта му не беше официално оповестена. Тогава бе съобщено, че не са открити следи от насилствена смърт и че тя може да е била в резултат на обесване.

Във Великобритания бизнесменът получи убежище, след като избяга от Русия през 2003, където е обвинен в многобройни престъпления. През 2007 г. Березовски бе осъден задочно на шест години затвор за кражба на пари от "Аерофлот". През 2009 г. беше осъден задочно за компанията "LogoVAZ", а присъдата му беше увеличена на 13 години.

Станете почитател на Класа