Руски хакери с достъп до некласифицирани имейли на Обама

Длъжностни лица, цитирани от New York Times, казват, че проникване в киберпространството на Белия Дом през октомври е считано като сериозен пробив в сигурността.
Руски хакери, пробили миналата година компютърната система на Белия дом са били в състояние да четат некласифицирани имейли на президента Обама. Те заявиха, че нарушението е било много по-проникващо, отколкото е било официално признато.
Длъжностни лица са признали, че хакерите получили достъп до чувствителната некласифицирана информация в системата. Откриването на хакването през октомври доведе до частично спиране на системата за електронна поща на Белия дом.
"Хакерите, които също проникнаха дълбоко в некласифицирана система на Държавния департамент, не изглежда да са в проникнали строго пазените сървъри, които контролират движението на съобщение от BlackBerry-то на Обама, която той или негов помощник носят постоянно", съобщава New York Times.
"Но те са получили достъп до имейл архиви на хората вътре в Белия дом, а може би и някои отвън, с които г-н Обама редовно комуникира. От тези акаунти, те достигнали имейли, изпратени и получени от президента."
Вестникът цитира представител на Белия дом, който е казал, че некласифицираната мрежи е била компрометирана, и че хакерите получили достъп до некласифицирана информация.
Много висши служители имат два компютъра в техните офиси, едина, който работи с висока степен на защита в класифицираната мрежа и друг за некласифицирани комуникации, се казва в документа.
Но длъжностни лица са признали, че некласифицираната система често съдържа информация, която се счита за силно чувствителна, включително графици, имейл обмен с посланици и дипломати, дебати за политика, законодателство и предстоящо разполагане на персонал.

Станете почитател на Класа