Запознайте се с младежа, който се държа лошо в училище и стана милионер

Джак Катор е едва на 16, когато създава своя уебсайт, наречен "Hide My Ass" ("скрий задника ми"), който позволява на потребителите да сърфират анонимно в интернет. Девет години по-късно, платформата стана глобален многомилионен бизнес.
През 2005 г. младият англичанин Джак Катор тогава на 16, не е съгласен, че неговото училище в град Норфолк блокира свободното сърфиране в Интернет с програми, спиращи достъпа до определени страници. Той решава да създаде свой уебсайт, Hide My Ass, който поддържа анонимност чрез използване IP на друг компютър.
"Буквално го създадох в рамките на няколко часа, за един следобед (...) Мислех, че е добра идея да се помогне на хората да блокират цензурата. В училище не бихме могли да получим достъп до MySpace или до онлайн игри", казва той за вестник "Гардиън".
Катор, който успя да разрастне сървъра си без нужда от инвеститори, заяви, че е имал стотици хиляди интернет потребители още през първия месец на първата година и оборот от $ 22 000. "Бяха хора от целия свят и не търсеха само онлайн игри, но също и новинарски сайтове. Аз осъзнах, че това всъщност е един много полезен инструмент. Тогава добавих някои реклами и го оставих да си функционира за няколко години ", обяснява той.
През 2009 г. Катор решава да напусне университета, за да се посвети изцяло на проекта си и да започне наемането на външни сътрудници. "Аз не познавах никой от моите служители и не съм говорил с тях по телефона преди да наема офис в Лондон, всичко правех по имейл от дома си в Норфолк."
След преместването в Лондон и откриване на нов офис, той решава да направи постоянни всички свои работници. В момента, Hide My Ass има 100 служители и повече от 10 милиона безплатни потребители, както и 200 хиляди абонати на платената версия. Наскоро платформата бе продадена на световния разработчик на софтуер AVG за 60 милиона, а Катор продължава да бъде главен изпълнителен директор.

Станете почитател на Класа