Дилма Русеф „Отношенията с Мексико са ключ за латиноамериканското единство"

След няколко години отсъствие, президентката на Бразилия пристигна в Мексико, за да отвори "нова глава" в отношенията между Бразилия и Мексико, които са от жизненоважно значение за единството на Латинска Америка.

Бразилският президент Дилма Русеф, която пристигна в Мексико в понеделник, за първото си държавно посещение в тази страна, съобщи в интервю за всекидневника La Jornada, че е дошло времето за сближаване между "двата най-големи пазара в Латинска Америка ". Посещението идва след определено замразяване на отношенията заради подкрепата на мексикански президент Висенте Фокс за договора за свободна търговия, наречен Зона за свободна търговия на Америките (FTAA), насърчаван от САЩ. Проектът бе категорично отхвърлен през 2005 г. от бившия президент на Бразилия Луис да Силва, както и от президентите на Аржентина и Венецуела, Нестор Кирхнер и Уго Чавес.

Според Русеф, посещението в Мексико, договорено по време на посещението на президента Енрике Нието в Бразилия през септември 2012 г, "отваря нова глава" в отношенията между двете страни. "Това е исторически момент за укрепване на отношенията между Южна Америка и Мексико, една от най-богатите нации в културно и икономическо отношение, голяма латиноамериканска държава, разположена в северното полукълбо. Бразилия е наясно с важността на Мексико за континенталното единство" каза Русеф.

Русеф също заяви също така, че сближаването между Куба и САЩ слага край на Студената война в Латинска Америка и подчерта важната роля на папа Франциск в този процес.

Станете почитател на Класа