“Възмутените” в Испания могат да управляват Барселона и Мадрид

"Възмутените" в Испания, правят преход от площадите към залите на властта след общинските и регионални избори, в които активист "анти-бедност" бе избран за кмет на Барселона.

Ада Колау, 41-годишен активист, който води En Comú, бе избран за кмет на каталонския град. "Това е победа на Давид над Голиат", каза той когато се разнесе новината за историческата победа. En Comú обещава да върне вземането на решения в града на хората, да увеличи обществените жилища и да преразпределя богатствата на града. Партията на Колау спечели 11 от 41 места в Общинския съвет, което означава, че ще трябва да формира коалиция, за да управлява.
Испанските регионални избори са тест с решаващо значение за неработещата вече двупартийна система.

Народната партия не е сигурна за властта си в Мадрид, където доминира от две десетилетия. Тя спечели 21 места в Съвета в града, а подкрепяната от Podemos коалиция Ahora е втора с близък резултат.

Силното представяне на левите коалиции в Мадрид и Барселона предполага, че дневният ред на двата най-големи града в Испания ще бъде воден от приоритетите на партиите анти-статукво с корени в движението на възмутените в Испания.

"Бихме желали упадъка на старите партии да е по-бърз", каза Пабло Иглесиас, лидер на Podemos . "Но обстоятелствата ни принуждават да продължим да работим по въпроса."

Станете почитател на Класа