Рафаел Кореа призова за създаване на собствена система за правата на човека в Латинска Америка

Президентът на Еквадор по време на представянето на годишния си доклад за нацията, призова да се създаде в Латинска Америка система за правата на човека, включваща само нациите, които са ратифицирали Конвенцията на Америките.
Еквадорски президент разкритикува Междуамериканската комисия по правата на човека със седалище в САЩ, нация, която не е ратифицирала Конвенцията на Америките в областта на правата на човека. Той отхвърли като ненужно от съществуването на комисията заради наличието на Междуамериканския съд по правата на човека, базиран в Коста Рика, който "може и трябва да има функциите на насърчаването на правата на човека и наказателно преследване на атаките, извършени срещу тях. Ние разбираме много добре, че това е трудно да се постигне и може би е време да имаме латиноамериканска система зачовешките права", заяви Кореа.
Еквадорският лидер също така посочи че има нужда от нова Междуамериканска система. "Ние трябва да разберем, че Америка на север и юг от Рио Гранде е различна и ние трябва да си говорим като блокове". Кореа заяви, че Организацията на американските държави "исторически е обхваната от интересите и вижданията на Северна Америка." Според него, Общността на латиноамериканските и карибски държави (CELAC) трябва да замени Организацията на американските държави, която трябва да се превърне във форум, където да се обсъждат спорове между регионалния блок, САЩ и Канада.

Станете почитател на Класа