Главният прокурор на САЩ: Във футбола има мафия

Генералният прокурор на САЩ Лорета Линч обяви война на мафията във футбола. Американските власти, които бяха в основата на акцията срещу високопоставените членове на ФИФА, излязоха с официално обръщение във връзка със случая. Отношение взеха генералният прокурор на САЩ, директорът на ФБР, разследващият прокурор на случая и шефът на Международната служба за разследване на данъчни измами. Те бяха категорични, че корупционната практика в света на футбола трябва да спре и те няма да спрат дотук със своите действия.

„Обвинението е основано на корупция, която е необуздана, систематична и дълбоко вкоренена не само в чужбина, но и тук в САЩ. Обхваща поне две поколения футболни власти, които са използвали постовете си, за да придобият милиони долари чрез подкупи и комисиони. Това е оказало пагубно влияние на много младежки първенства и развиващи се страни, които е трябвало да получат финансиране от търговските права, които вместо това са били разпределени между тези организации. Днешната акция е доказателство, че американското правосъдно министерство възнамерява да сложи край на тези корупционни практики и да внесе правосъдие за прегрешилите", заяви генералният прокурор на САЩ Лорета Линч.

„Днешната акция трябва да изпрати послание, че всичките подобни престъпни практики ще бъдат прекъснати. Трябва ясно да се обяви: Достатъчно! След десетилетия на вихрена корупция световният футбол се нуждае от ново начало. Управлението на ФИФА трябва да предостави честна подкрепа за спорта. Нека бъда ясна: тази акция не е финалната глава на нашето разследване", обяви прокурорът по случая Кели Къри, пише "Монитор".

„Арестуваните, които ще бъдат обвинени, са създали цяла култура на корупция и алчност. Това е довело до една неравнопоставеност в света на футбола. Незаконните плащания, подкупи, комисиони и дори форми на изнудване са се превърнали в начин на бизнес за ФИФА. Искам да призова всички следователи и прокурори по цял свят да предприемат действия за прекратяването на тези практики в света на футбола", коментира директорът на ФБР Джеймс Коуми.

„Арестуваните, които ще бъдат обвинени, са създали цяла култура на корупция и алчност. Това е довело до една неравнопоставеност в света на футбола. Незаконните плащания, подкупи, комисиони и дори форми на изнудване са се превърнали в начин на бизнес за ФИФА. Искам да призова всички следователи и прокурори по цял свят да предприемат действия за прекратяването на тези практики в света на футбола", коментира директорът на ФБР Джеймс Коуми.„Когато лидерите на една организация са се облагодетелствали за сметка на хората, които е трябвало да защитават, те трябва да си платят. Корупцията, укриването на данъци и прането на пари със сигурност не са основата на много печеливши бизнес структури. Няма значение дали го наричате сокър или футбол, за феновете, играчите и спонсорите по цял свят водещото е любовта към спорта. Те трябва да знаят, че ръководителите на любимата им игра не са корумпирани и престъпници, които превръщат този спорт в мръсен бизнес. Този случай не е просто за футбола, а за честността и спазването на закона. Ние ще продължим да следим да няма подобни практики и след това. Искаме всички да са равни пред закона", заяви Ричард Уебър, шеф на Международната служба за разследване на данъчни измами.

Четирима от арестуваните се признаха за виновни вчера в ранния следобед, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от Министерство на правосъдието на САЩ. Имената на призналите засега не се разкриват, както и не е ясно за какви точно престъпления са се покаяли. Според медиите в Щатите един от обвиняемите е признал за схема за получаване на подкупи при отдаване на рекламни и маркетингови права в последните 24 години.Най-сериозният съперник на Сеп Блатер на утрешните избори за шеф на ФИФА - принцът на Йордания Али Хюсеин, заяви, че арестите няма да свършат до тук и тази история ще има продължение. "Днес е тъжен ден за футбола. Ясно е, че тази история, по която постоянно се появяват нови детайли, ще има продължение. Няма нужда от повече коментари", лаконичен бе принцът на Йордания.

Станете почитател на Класа