Либийският премиер избегна опит за убийство в Тобрук

Либийският премиер Абдула ал-Тхини е оцелял в опит за убийство от въоръжени мъже, които нападнали колата му в град Тобрук.
"Слава Богу, успяхме да избягаме" каза г-н Ал-Тхини пред канала за новини Ал Арабия след като куршумите улучили колата му, до като излизал от сесия на парламента в града. Говорител на правителството каза, че премиерът е невредим, но един от бодигардовете му е бил ранен. Законодателите в Тобрук заявили пред агенция Reuters, че тълпи се били събрали пред сградата на парламента във вторник в знак на протест срещу закон на г-н Ал-Тхини. Протестиращите са подпалили кола извън сградата и от председателя на парламента било препоръчано на г-н Ал-Тхини да напусне за собствената си безопасност.
Г-н Ал-Тхини се опитва да управлява страната от Тобрук, след като бе изгонен от милициите от столицата Триполи през 2014. Неговата власт е била оспорена от създаването на друг орган в Триполи, който претендира да бъде легитимно правителство. Неговото правителство първоначално планирало да създаде парламента в източния град Бенгази, но е било принудено да се премести в Тобрук, след тежки боеве между правителствените сили и ислямистки милиции. Тези милиции са установили силно присъствие в страната през последните две години и обещават преданост към екстремистката групировка Ислямска държава.

Станете почитател на Класа