Китай прави масови арести за откраднати артефакти

Полицията в Китай е арестувала 175 души в най-голямата операция в страната за възстановяване на откраднати археологически артефакти.
Министерството на обществената сигурност съобщи, че са били намерени 1168 културни реликви на стойност над $ 80 милиона. Артефактите са незаконно изкопани в Нюхелянг, неолитен археологически обект в североизточната провинция Ляонин. Сред артефактите е нефритов дракон, едно от най-ранните известни изображения на митологичното създание, съобщиха властите.
Според ЮНЕСКО археологическия обект, който датира от 5500 години, представлява погребение и жертвен център от късния Хонгшан период. Според министерството, на мародерите сериозно са повредили обекта.
Държавните медии описват възстановяването като най-голямата операция по рода си от основаването на съвременен Китай през 1949 година. Датата на операцията не е била обявена, но министерството съобщи, че са участвали над 1000 полицаи.
Мародерите са разделени на 10 основни банди, които са отговорни за всичко, от разкопките до продажбата на реликвите, според China Daily. Смята се, че също са участвали и четирима археолози.

Станете почитател на Класа