Швейцарската полиция арестува служители на ФИФА в Цюрих

Швейцарската полиция е арестувала редица мениджъри от управляващата света на футбола централа ФИФА по обвинения в корупция от САЩ, заявиха пред Би Би Си длъжностни лица. Обвиненията включват пране на пари, рекет , предполагаеми подкупи на стойност около 100 милиона долара и системна измама през последните 20 години.
Полицията провежда операцията в хотел в Цюрих в началото на деня в сряда.
Членове на ФИФА се събират в Цюрих за годишната си среща в петък, когато настоящият президент Сеп Блатер ще търси пети мандат.
Съобщава се, че са били арестувани шест служители, включително заместник-председател на ФИФА. Те не са били назовани, но г-н Блатер не е един от тях. Принц Али Бин Ал Хюсеин от Йордания - съперник г-н Блатер за президентския пост на ФИФА - описа развитието като "тъжен ден за футбола", но отказва от по-нататъшно коментиране.
Според New York Times, те ще бъдат екстрадирани в САЩ.
Вестникът съобщава, че цивилни полицаи са взели ключовете на стаите от рецепцията на Baur AU Lac Hotel, където служителите са били отседнали и се отправили нагоре към стаите на гостите. Операцията е извършена по мирен начин.
Джефри Уеб - ръководител на Конфедерацията на Северна и Централна Америка и Карибския басейн - е обявен за един от арестуваните. Другите длъжностни лица от ФИФА видяни от Би Би Си изведени от полицията от хотела включват:
Националния футболен шеф на Коста Рика Едуардо Ли, който е щял да се присъедини към изпълнителен комитет на ФИФА в петък.
Еухенио Фигередо, президент на южноамериканската футболна централа КОНМЕБОЛ
Хосе Мария Марин, член на клубната комисия на ФИФА.
ФИФА се стреми да изясни ситуацията, каза говорител.
Мнозина се чудеха как Сеп Блатер може да ръководи ФИФА толкова дълго време, на фона на толкова много сигнали за корупция, и все пак да остане, както изглежда, недокоснат.
Един швейцарски вестник шеговито го нарича "тъмният принц на футбола, кръстникът, Don Blatterone" - но нито едно разследване не разкри доказателства за участието му в подкуп.
"Той е сървайвър. Никога нищо не се докосва до него; винаги има някой между него и подкупите."
Работили с него казват, че той е човек, който не търпи опозиция, сочейки към бързото напускане на ФИФА от осмелирите се да му се противопоставят.
Но тъй като скандал следва след скандал, решителността г-н Блатер не да напусне поста си доброволно може да го доведе до безцеремонно изгонване през задната врата.

Станете почитател на Класа