Скандалът FIFA: Защо се намесва правосъдието на САЩ?

Скандал затъмни ФИФА след ареста в Швейцария на седем висши длъжностни лица, обвинени в корупция. Намесата на ФБР и на правосъдието на САЩ по въпросите на световната футболна федерация, със седалище в Цюрих, предизвика остра полемика в интернет.
Главният прокурор на САЩ Лорета Линч, заяви че министерството на правосъдието е "решено да изкорени корупцията в света на футбола" съобщи National Journal. "Те са корумпирали футболния бизнес в световен мащаб, за да служат на техните интереси и да се обогатят", каза тя и призова страните да помогнат на разследването. "Ние приветстваме съдействието на партньори по целия свят." Американското правосъдие твърди, че престъпленията извършени от висши служители на ФИФА са договорени и планирани на територията на САЩ и че плащанията на милионите подкупи са извършени чрез банките в страната.
Но фактът, че арестите са извършени точно преди избора на нов президент на ФИФА повдига подозрения за избрания тайминг. Освен това да погледнем общата картина (без да обсъждаме наличието или отсъствието на вина) - специалните сили на САЩ разследват престъпленията на членовете на международна организация със седалище в Цюрих, задържаните ще бъдат екстрадирани и тяхната съдба ще решава Върховния съд на САЩ – от правна гледна точка, този алгоритъм не може да бъде оправдан, според познавачи на правната материя.
"Това е безпрецедентно. Оказва се, че правосъдието на САЩ доказва на всички как няма граници, нито определени закони и всички трябва да живеят според законите на Съединените щати", заяви изтъкнат специалист по международно право.
Руското външно министерство, от своя страна, "енергично" призова Вашингтон да "спре да се опитва да съди отвъд държавните си граници в съответствие със своите закони и да спазва общоприетите международни правни процедури."

Станете почитател на Класа