САЩ дължат 6,4 милиарда на потомците на роби

"Робството е направило САЩ богати, а расистките политики са попречили на афро-американците да натрупат богатство в Америка", казват журналистиге Джеф Нюман и Трейси Лойфелхолц. Цифрата, дължима на потомците на робите, възлиза на 6,4 милиарда щатски долара.
Авторите се позовават на изявлението на генерал Шърман по време на Гражданската война, уверил своите роби, че всеки ще има четиридесет акра земя и муле. Това се превежда като $ 20 на седмица за 3,9 милиона роби, живеещи в САЩ в края на осемнадесети век. Общо тази цифра нарасгва до 800 милиона долара, сума, която, предвид инфлацията днес би се равнявала на 6,4 милиарда, се казва в списание " Yes ".
Авторите също така твърдят, че всъщност, ако се изпълни мярката за конфискуване на земите на бившите робовладелски ферми, икономическата пропаст между черни и бели в САЩ не би била толкова огромна.
Чомски отбелязва, че през 1856 г., точно преди премахване на робството, чернокожите са притежавали 0.5% от националното богатство и повече от сто години по-късно, през 1990 г., тази цифра е едва 1%.

Станете почитател на Класа