Stratfor: САЩ и ЕС ще дадат заем на Гърция, за да провалят плановете на Русия

Финансовата подкрепа от страна на ЕС и САЩ за Гърция и Украйна се превърна в геополитическа стратегия на САЩ, тъй като засилващото се влияние на Русия в тези страни подкопава единството на Запада, смятат експерти от аналитичната компания Stratfor - частна американска компания, специализирана в услуги като разузнаване и шпионаж.

Гръцката криза и военния конфликт в Украйна са довели до сериозно изпитание за ЕС и еврозоната, чиято финансова помощ за тези страни, има за цел да намали нарастващото влияние на Русия, считат експертите от Stratfor.
Според тях, примерите на Гърция и Украйна показват, че финансовата помощ на САЩ обикновено е свързана с политически цели. Ето защо, експертите подчертават, че министърът на финансите на САЩ, Джак Лю, подтиква Атина и Еврогрупата да "бъдат по-гъвкави и да вземат мерки, за да се гарантира, че Гърция остава в еврозоната".
Едно от ключовите предимства на Гърция е нейното геополитическо положение, предвид факта, че през страната минават газови проекти като Турски поток, финансиран от Русия и Южния газов коридор, подкрепят от ЕС.

Американските експерти твърдят, че САЩ се интересуват от идване на власт в Гърция на прозападно правителство, особено след намеците на Атина, че страната може да получаи финансова подкрепа от страна на Москва.

Станете почитател на Класа