Армения протестира

Президентът на Армения е спрял увеличението на цените на електроенергията, довело до повече от седмица протести. Серж Саркисян заяви, че правителството временно ще покрие разходите за покачването на цените на електроенергията до преразглеждането им. Г-н Саркисян направи изявлението след среща с руския министър на транспорта Максим Соколов.
Протестиращите са блокирали главния булевард в столицата Ереван. Те останаха на улицата в събота, зоната за протест е обградена от полицията, а автобуси и водни оръдия са били приведени в близост до мястото, където се провежда демонстрацията.
Протестите започнаха няколко дни след като на 17 юни Комисията за държавни програми реши да увеличи тарифите за електроенергия от началото на август с повече от 16%. В ранните часове на сряда ситуацията ескалира, когато полицията използва водни оръдия, за да разпръсне тълпата. Анализатори твърдят, че протестите са частично подхранвани от гняв заради години на корупция и безотговорност в рамките на арменското правителство и защото големият бизнес е монополизиран от руските олигарси с връзки в Кремъл.
Армения все още има тесни връзки с Русия. Бившата съветска нация е домакин на руска военна база, а руската компания Интер-РАО, чийто председател Игор Сечин е близък приятел на президента Владимир Путин, управлява електроразпределителната мрежа.

Станете почитател на Класа