Папа Франциск назначи Наоми Клайн в битката с изменението на климата

Тя е една от известните социални активисти в света и свиреп критик на капитализма на 21-ти век. Той е един от най-високопоставените помощници на папата и професор по икономика на изменението на климата. Но тази седмица светският радикал ще обедини силите си с Католическия кардинал в последният ход на папата да оглави дебата за глобалното затопляне.
Наоми Клайн и кардинал Петер Турксон ще водят конференция на високо равнище по въпросите на околната среда, която обединява духовници, учени и активисти в дебат за изменението на климата. Клайн, която се бори за преразглеждане на световната финансова система за справяне с изменението на климата, заяви пред Observer, че е изненадана, но доволна от поканата.
"Фактът, че ме поканиха показва, че не отстъпват от борбата" каза тя, имайки предвид неотдавнашната енциклика на папа Франсиск върху околната среда. Публикуването на документа този месец постави понтифекса в центъра на глобалния дебат за изменението на климата. Той смъмри политиците за създаване на система, която обслужва богатите страни за сметка на най-бедните.
Близо 500 години след като Галилей бе признат за виновен в ерес, Светият престол е водещ на опитите света да се събуди и да послуша учените за изменението на климата. Лидерите от различни вероизповедания заедно с учени и активисти от организации като Greenpeace и Oxfam, ще преминат в марш във Ватикана, за да отпразнуват твърдата позиция на папата по въпросите на околната среда.
Клайн заяви, че позицията на папата като "морален глас" в света - и лидер на 1,2 милиарда католици - му дава уникалната възможност да се обединят активисти, борещи се за една обща цел. "Холистичен поглед върху енцикликата трябва да бъде катализатор за съвместното разглеждане на икономическата и климатична кризи, вместо да ги третират отделно".
Предстои среща на върха в ООН, където държавите следва да се ангажират с целите за устойчиво развитие, което неминуемо ще се отрази на околната среда.

Станете почитател на Класа