Война, война и пак война: така Пентагонът вижда бъдещето на света

Новата военна стратегия на Пентагона не показва нищо ново, а представлява просто "списък с извинения за военни действия по света", казва американското списание "Counter Punch".
На 1 юли, Пентагонът пусна новата си военна стратегия, едно ръководство в 24-страници за това „как да управляваме света чрез военна сила", както описва документа Майк Уитни, в „Counter Punch ". Според автора, основната идея на книгата е желанието на САЩ "да популяризират своите интереси чрез насилие."
Както и в други издания на документа, Вашингтон оправдава всички свои военни действия със защита на "националната сигурност". "Война, война и отново война. Това е визията на Пентагона за бъдещето", казва Уитни и подчертава, че тя се различава от китайската или руската визия. И двете страни са ангажирани в изграждането на зоната за свободна търговия, която ще подобри инфраструктурата и нивото на живот, докато САЩ са посветени на войните.
Съгласно новата стратегия, основните "заплахи" за световния ред са Иран, Русия и Северна Корея. В документа се посочва, че "нито една от тези страни не търси военен конфликт със САЩ, но всяка от тях поражда сериозни опасения за безопасността на международната общност."
С други думи, "Нито една от тези страни не иска война със САЩ, но САЩ искат война с тях", пише експертът.
„Стратегията представлява списък с оправдания за военни действия срещу въображаемите врагове на САЩ. Пентагонът вижда призраци от всички страни", казва Уитни. "Всеки знае, че САЩ правят това, което искат и новата стратегия само потвърждава тъжната реалност", заключава експертът.

Станете почитател на Класа