Гръцкият референдум: какво следва?

Най-напред следват множество срещи в Атина, Брюксел, Париж и Франкфурт, а евентуалното гръцко излизане ще бъде обсъдено и във Великобритания.
Залозите са високи: преди резултата от референдума, Мартин Шулц, председател на Европейския парламент, заяви пред Daily Telegraph: "Без свежи пари, заплатите няма да се изплатятт, здравната система ще спре да функционира, електрическата мрежа и обществения транспорт ще прекъснат, и гърците няма да бъдат в състояние да внасят жизненоважни стоки, защото никой не може да плаща. "

Преговарящият екип на Гърция ще лети до Брюксел, където ще се опита да привлече лидерите на еврозоната отново на масата за преговори. В същото време, Ангела Меркел в понеделник вечерта лети до Париж, за да се срещне с френския си колега Франсоа Оланд.

Европейската централна банка държи ключа. Водена от Марио Драги, тя се събира в понеделник сутринта, за да избере дали да разшири своята "спешна помощ за осигуряване на ликвидност" (ELA) за гръцките банки. Досега тя е обещала € 89bn и решението на ЕЦБ от миналата седмица беше да не се предлага повече. Анализатори от Societe Generale казаха: "Гръцкото правителство вече е показало ясно, че не се стреми активно да изведе страната от еврото. Ние отдавна твърдим, че в деня, в който ЕЦБ съкрати ELA де факто ще е денят, в който Гърция ще напусне еврозоната. Но изглежда малко вероятно ЕЦБ да иска да направи това" казва SocGen.

Въпреки, че гърците гласуваха с „не", за да дадат на Ципрас по-добра позиция за водене на преговори с кредиторите, анализаторите на Deutsche Bank са скептично настроени. Според техните анализи, един потенциален сценарий е правителството на СИРИЗА да бъда заменено с едно правителство на националното единство, за да се даде възможност за ново споразумение с кредиторите.

Във Великобритания Джордж Осбърн, ще проведе срещи с министър-председателя Дейвид Камерън и управителя на Централната банка на Англия, Марк Карни. Той каза, че са в процес на въвеждане плановете за извънредни ситуации, свързани с последствията, ако Гърция излезе от еврото,.

Гърция пропусна плащане към Международния валутен фонд миналата седмица и часовникът ще отброява последно до 20 юли, когато Гърция трябва да изплати € 3,5 млрд на ЕЦБ . Според Банк ъф Америка Мерил Линч - ако те отново пропуснат, " след това ще бъде много трудно да се поправят отношенията между Атина и Европа, поне при сегашната политическа конфигурация в Гърция."

Станете почитател на Класа