Forbes: "Друга криза се надига в Европа и не е Гърция"

Докато слуховете за "Grexit" носят колапс на европейските пазари, държавните облигации, емитирани от държави на континента, които са изложени на риск от неизпълнение или имат нужда от спасяване - като Италия, Франция и Испания, все още се търгуват положително. Печалбите са ниски и рисковете са очевидни, но инвеститорите от цял свят се "наливат" с публичния дълг на ЕС, информира "Форбс".
Преди три години, през юли 2012 г., директорът на Европейската централна банка, Марио Драги, обеща да "направи каквото е необходимо, за да запази еврото". Преди този ангажимент, испанският 10-годишен дълг бе оценен на 7,4%, този на Италия, на 6.45%, на Португалия на 10.95% и на Франция на 2.28%, подчертава списанието ,
Но през 2015 г. цифрите са много различни: испанският 10-годишен дълг се търгува малко над 1%, италианският – на 1,2%, френският - на 0,34% и португалският на на 1, 6%. В Германия, финансовия център на еврозоната, облигации паднаха под 0.1%. "С гаранцията на Драги в ръка, търговците са обратно в Европа", пише Форбс.
"В ретроспекция, печалбите от испанския, италианския и португалския дълг в ЕС са трудни за обосноваване. Но също така подчертават вярата, която инвеститорите имат в Драги и ЕЦБ. Потенциалното гръцко излизане ще тества тъканта на еврозоната и ще доведе до несигурност и недоверие към тях"казва списанието.

Станете почитател на Класа