Как слънчева супер буря парализира света

Повишена радиация, прекъсване на електрозахранването, прекъсване на GPS услуги ... Това са само някои въздействия, които могат да бъдат причинени от увеличение на слънчевата активност, предупреждава британското правителство.
"Слънчевата активност може да произвежда рентгенови лъчи, високо енергийни частици и коронални плазмени извригвания . Когато те с е насочат към Земята, имат потенциал за много негативни въздействия, които могат да включват прекъсване на електрозахранването, повреди в комуникационните мрежи и смущения (или загуба) на спътникови системи ", гласи новият доклад на Британското правителство цитиран от " Дейли мейл ".
Като пример за един от най-тежките случаи, документът припомня слънчева буря през 1859 г., известна като „Събитието Карингтън", което е причинило срив на телеграфни системи в Европа и Северна Америка. В същото време, проблемът е, че тези явления е трудно да се предскажат. " Вероятно в най-лошия случай, от наблюдение до въздействието ще има само 12 часа," предупреждават авторите.
Въпреки че е много трудно да се каже точно какъв вид въздействие може да предизвика слънчевата супер буря, докладът подчертава някои усложнения, които са много вероятни: прекъсване на електрозахранването, повишена радиация за екипажите на самолетите и пътниците (особено в полярните региони), прекъсване на сателитни системи, включително GPS и неизправност на всички електронни системи.

Станете почитател на Класа